Razali: Elak Pertikaian, Felda Akan Semak Hutang Sebenar Peneroka !

JEMPOL: Felda akan mengenal pasti jumlah sebenar hutang setiap peneroka yang dibuat dengan Felda bagi mengelakkan sebarang pertikaian terhadap penyata hutang yang dikemukakan kepada mereka.
Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Razali Ibrahim berkata, jumlah hutang para peneroka perlu dimuktamadkan bagi membolehkan pengumuman beberapa penambahbaikan Felda oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, akan datang.
“Dalam keadaan Felda mahu kukuhkan prosedur kewangan, kami tidak mahu timbul pertikaian terhadap penyata hutang yang kami kemukakan kepada peneroka yang tidak setuju dengan jumlah hutang yang terdapat dalam penyata tersebut.
“Kami sedang buat, setiap satu kawasan rancangan kami minta semak slip pendapatan dan masing-masing (peneroka) mesti setuju berapa jumlah sebenar hutang mereka.
“Jumlah hutang perlulah dipersetujui oleh peneroka dan Felda sendiri dan jika mereka tidak setuju mereka perlu datang ke pengurusan wilayah masing-masing untuk berbincang dan kemukakan bukti bagi setiap pertikaian yang dibangkitkan,” katanya.
Razali berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan majlis perasmian serentak Persidangan Tahunan UMNO Cawangan Bahagian Jempol bagi tahun 2017 di sini, hari ini.
Mengulas lanjut, Razali berkata terdapat dua jenis hutang yang dibuat oleh peneroka dengan Felda iaitu hutang operasi dan hutang sosial.
“Hutang operasi ialah hutang sara hidup yang dibuat ketika pokok ditebang dan ditanam semula, ketika itu mereka tidak mempunyai hasil dan terpaksa buat pinjaman. Hutang sosial ialah hutang membeli komputer, besarkan rumah, pendidikan dan sebagainya,” katanya.
Razali berkata usaha Felda untuk terus meningkatkan kesejahteraan para peneroka tidak pernah terhenti bagaimanapun isu berbangkit perlu diselesaikan segera.
“Kami akan adakan mesyuarat yang dipengerusikan Perdana Menteri untuk suku tahun pertama dijangka bulan depan dan saya jangka isu berbangkit mengenai jumlah sebenar hutang peneroka dapat diselesaikan sebelum mesyuarat diadakan,” katanya. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]