Shafie "Sangkal Dakwaan Najib", Keluar UMNO Kerana Tak Di Beri Jawatan Ketua Menteri Sabah


KOTA KINABALU: Datuk Seri Mohd Shafie Apdal menolak dakwaan Perdana Menteri mengenai tindakannya keluar UMNO kerana tidak diberi jawatan Ketua Menteri Sabah.

Bekas Naib Presiden UMNO itu berkata, beliau tidak pernah meminta jawatan Ketua Menteri dan meninggalkan parti itu kerana kecewa dengan kepimpinan parti itu.

"Saya tinggalkan Umno bukan kerana tidak ditawarkan jawatan Ketua Menteri, tetapi sebenarnya Najib ada menawarkan jawatan Ketua Menteri Sabah kepada saya untuk menggantikan Datuk Seri Musa Aman.

"Permintaan itu dibuat kerana ramai pemimpin Barisan Nasional terutama di kalangan UMNO Sabah mahukan perubahan. Bagaimanapun saya tidak terima tawaran itu," katanya ketika berucap di Silam, Lahad Datu pada Sabtu.

Pada Jumaat, Datuk Seri Najib Tun Razak tanpa merujuk kepada Shafie berkata, ada bekas menteri Pusat yang keluar parti kerana tidak dilantik sebagai ketua menteri.

Beliau berkata, menteri berkenaan minta untuk menjadi Ketua Menteri Sabah dan tidak berpuas hati apabila permintaannya tidak dipenuhi.

Shafie yang juga bekas Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah berkata, dia digantung daripada UMNO kerana mengkritik 1MDB dan kini menerajui Parti Warisan Sabah.

"Saya keluar UMNO kerana sudah putus asa," katanya.

Shafie berkata, dia tidak pernah berhasrat untuk menjadi ketua menteri sebab itu tidak pernah meminta untuk bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri, sebaliknya kekal di Parlimen Semporna sejak 1995. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]