Isu Tasik Chini: NGO Alam Sekitar Gesa Pihak Berkuasa Tak Berdiam Diri


KUANTAN: Pertubuhan Pelindung Khazanah Alam (Peka) Malaysia meminta pihak berkuasa agar tidak berdiam diri sebaliknya tampil melakukan sesuatu untuk menyelamatkan Tasik Chini yang disifatkan semakin nazak.

Presidennya, Puan Seri Shariffa Sabrina Syed Akil berkata, tanpa penglibatan pihak-pihak terbabit, lokasi pelancongan dan bersejarah  itu akan terus terjejas.

Menurutnya, tanpa  peranan pihak berkuasa,  tiada pihak lain  yang mampu menyelamatkan Tasik Chini daripada tercemar dan rosak akibat aktiviti penerokaan serta pembangunan.

“Tasik Chini mungkin boleh diselamatkan dengan menanam kembali pokok-pokok, namun ia mengambil masa lama. Itu pun sekiranya aktiviti penerokaan dihentikan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas laporan sebuah akhbar tempatan berkenaan keadaan tasik tersebut yang menghadapi gangguan ekosistem sehingga menjejaskan kehidupan masyarakat Orang Ali yang tnggal di kawasan tersebut.

“Sebelum ini dah ada laporan daripada sebuah NGO, Transparency International (TI) pada 2010 yang mendedahkan kerosakan dialami Tasik Chini, tapi tiada sebarang tindakan proaktif untuk mengatasi masalah itu,” katanya.

Shariffa Sabrina berkata, Peka Malaysia juga telah membuat tinjauan ke tasik itu pada 13 Disember lalu bersama ahli jawatankuasa (AJK) Peka Pahang, pakar alam sekitar dan NGO lain untuk melihat sudut nilai alam sekitar dan pelancongan.

“Dalam perjalanan itu terdapat tidak kurang tiga lori balak yang sarat dengan muatan kayu hutan baru ditebang menandakan bahawa masih terdapat kerja-kerja membalak di kawasan Tasik Chini.

“Dan di persimpangan jalan masuk kira-kira tiga kilometer dari Tasik Chini, terdapat sebuah lombong bijih besi yang masih beroperasi,” dakwanya.

Tambahnya, kawasan dan pejabat tasik diuruskan dengan baik namun malangnya tidak ramai yang datang mengunjungi selain terdapat projek terbengkalai membabitkan sebuah kem untuk tujuan Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN). #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]