[IKLANEKA SAIZ 468X60 PIXEL | RM100 SEBULAN | SILA WHATSAPP SINI]Timbalan Menteri: Kegagalan PAS Punca 'Homoseksual' Bertambah Di Kelantan

PETALING JAYA: Seorang Timbalan Menteri dari UMNO menyalahkan kegagalan PAS mempromosikan cara hidup Islam sebenar di Kelantan sebagai alasan di sebalik peningkatan golongan homoseksual di negeri itu, lapor The Star.
Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub membidas pemimpin PAS yang mendakwa diri mereka juara Islam kerana tidak mampu menangani peningkatan aktiviti “tidak Islam”.
“Saya terkejut apabila seorang timbalan menteri dalam negeri mengumumkan peningkatan bilangan kes HIV di Kelantan yang juga berpunca daripada kegiatan homoseksual.
“Ini adalah serius. Selama ini, kami ingat jumlah kes HIV di sini meningkat sebahagian besarnya disebabkan perkongsian jarum di kalangan penagih dadah,” katanya dipetik akhbar itu.
Timbalan pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan itu merujuk pengumuman Timbalan Menteri Dalam Negeri, Masir Kujat pada Selasa lalu berhubung laporan Jabatan Kesihatan Kelantan yang menunjukkan peningkatan kes HIV di negeri itu.
Masir dilaporkan berkata, peningkatan itu disebabkan pergaulan dan gaya hidup tidak sihat, termasuk pertukaran pasangan seks.
Menurut laporan Jabatan Kesihatan, jangkitan HIV di Kelantan yang disebabkan aktiviti homoseksual meningkat 100%, dengan 20 kes dicatatkan tahun lalu berbanding hanya 10 kes pada tahun sebelumnya.
Laporan itu turut menyatakan jangkitan HIV akibat hubungan heteroseksual meningkat 25% antara 2015 (40 kes) dan 2016 (50 kes).
Dari 2001 hingga 2016, Kelantan merekodkan 11,000 kes positif HIV. Seramai 2,255 orang dijangkiti HIV/AIDS sepanjang tempoh itu.
Jazlan yang juga ahli Parlimen Machang turut membidas Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah yang menyalahkan Thailand mempengaruhi penduduk negeri itu.
“Bagaimana beliau boleh kata kegiatan homoseksual dan heteroseksual berlaku kerana Kelantan dekat dengan Thailand?
“Jika jiran sebelah rumah kita ialah perompak, kita akan salahkan dia kalau anak kita ikut jejak dia? Apa peranan ketua keluarga?” soalnya dipetik The Star. #sumber

1 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

Anonymous said...

kegagaaln amno mendidik rakyat diseluruh negara bermacam macam segala bentuk maskiat makin hari makin bertambah
rompak bunuh rogol ugut rasuah dll
hai tak nampak ka ????
kerajaang pusat patut dipersalahkan gagal mendidik ikut cara hidup
Islam sebenar
tengok kl sudahlah lubuk segala macam maksiat
mata ada buta sebelah ka ???
amno Islam ke apa
melalak Islam Islam pembela Islam
lagi terook

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]