PROMOSI HEBAT !! MURAH !! MURAH !! PM 601120682238 UNTUK INFO LANJUT
 

pahangdaily pahangdaily Author
Title: Keputusan Tak Rasmi. Ahok Tewas Pilihan Raya Gabenor Jakarta 2017
Author: pahangdaily
Rating 5 of 5 Des:
JAKARTA: Keputusan tidak rasmi Pilihan Raya Gabenor Jakarta menunjukkan kemenangan berpihak kepada gandingan Anies Baswedan dan Sandiag...
JAKARTA: Keputusan tidak rasmi Pilihan Raya Gabenor Jakarta menunjukkan kemenangan berpihak kepada gandingan Anies Baswedan dan Sandiaga Uno.
Media portal tempatan melaporkan penyandang jawatan, Basuki Tjahaja Purnama atau Ahok, dan timbalannya Djarot Saiful Hidayat gagal mempertahankan jawatan masing-masing setelah kalah dalam pemilihan pusingan kedua hari ini.
Anies ialah bekas menteri pendidikan dan kebudayaan Indonesia manakala Sandiaga pula seorang ahli perniagaan.
Setakat 7 malam waktu tempatan, pasangan Anies-Sandiaga telah mendahului undian dengan mendapat 55.41%.
Anies-Sandiaga dipetik media tempatan sebagai berkata mereka akan menyelesaikan masalah yang menimpa Jakarta ketika ini.
“Komitmen kami… kami akan terus konsisten memfokuskan pada keadilan sosial serta memperjuangkan perpaduan di Jakarta,” kata Anies di kediaman Ketua Umum Partai Gerakan Indonesia Raya-(Gerindra) Prabowo Subianto sebentar tadi.
Sementara itu, Basuki atau lebih dikenali sebagai Ahok dilaporkan mengucapkan tahniah kepada gandingan Anies-Sandiaga yang mengalahkan mereka.
Kedua-duanya juga meminta agar penyokong mereka tetap menjaga perpaduan.
“Jangan sedih kerana Tuhan yang memberi dan yang mengambil. Kami akan bekerja dengan cepat untuk baki 6 bulan ini. Selama ini kami telah menerapkan kerajaan terbuka, dan kami terbuka untuk Pak Anies-Sandi minta data apa saja,” kata Ahok dalam ucapannya di sebuah hotel di sini.
Pilihan raya Gabenor Jakarta terpaksa diadakan secara 2 pusingan ekoran tiada calon yang melepasi undi majoriti melebihi 50% pada pusingan pertama Februari lepas.
Pusingan kedua ini menyaksikan gandingan Ahok dan Djarot dicabar Anies dan Sandiaga.
Sistem pilihan raya itu mewajibkan seseorang calon melepasi 50% daripada jumlah undi keseluruhan untuk dilantik sebagai Gabenor Jakarta merangkap ketua eksekutif daerah bagi tempoh 5 tahun. #sumber

Advertisement

Post a Comment

 
Top