PM: Permodalan Nasional Berhad Berjaya, "Tebus Maruah" Negara !

TEMERLOH: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini menyuarakan rasa bangga terhadap pencapaian Permodalan Nasional Berhad (PNB) yang disifatkannya bukan sahaja berjaya meningkatan taraf ekonomi Bumiputera, malah sudah menebus maruah negara sejak penubuhannya pada 1981.
Najib berkata, ia terbukti apabila syarikat gergasi dan ternama antarabangsa, yang dahulunya milik “negara” yang menjajah Malaysia, berjaya “dibawa pulang” melalui strategi tepat dan kebijaksanaan mereka yang menerajui PNB.
“Kita tahu PNB melalui strategi peristiwa ‘Dawn Raid’ yang kita lakukan untuk membawa balik Guthrie ke Malaysia, berjaya menjadikan badan-badan korporat milik orang asing kini menjadi milik rakyat Malaysia.
“Inilah pada saya sudah membuka minda kita, kita memang boleh melakukan pembaharuan dan penstrukturan semula ekonomi negara.
“Hari ini, PNB mengendalikan lebih 200 syarikat terbesar dalam negara,” katanya ketika berucap merasmikan Minggu Saham Amanah Malaysia (MSAM) 2017 di Dataran Temerloh hari ini.
Turut hadir isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor; Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakod; Pengerusi Kumpulan PNB, Tan Sri Abdul Wahid Omar serta Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan PNB, Datuk Abdul Rahman Ahmad.
Untuk rekod, peristiwa “Dawn Raid” atau serbuan waktu Subuh merupakan kejayaan negara membawa balik syarikat perladangan terkemuka negara, Kumpulan Guthrie Bhd (Guthrie) dari London pada September 1981, dan diserahkan kepada PNB yang ketika itu baharu sahaja ditubuhkan.
Najib berkata, PNB menerusi syarikat kumpulan, Sime Darby Berhad, juga berjaya membuktikan pencapaiannya dalam sektor perladangan dengan memilik 280,000 hektar ladang di Indonesia, 220,000 hektar di Liberia dan 350,000 hektar di Malaysia.
“PNB dilihat sebagai sebuah institusi dan instrumen untuk mencapai matlamat serta objektif Dasar Ekonomi Baharu (DEB) dan selepas itu kita dapat lihat bagaimana PNB berjaya dari setapak ke setapak sehinggalah hari ini saya anggap ia sebagai sebuah insitusi yang begitu unggul dan dibanggakan seluruh rakyat Malaysia,” katanya.
Najib turut mengucapkan tahniah kepada PNB atas kejayaannya mengagihkan dividen dan bonus kepada 13 juta pelabur melibatkan pembayaran sebanyak RM157.5 bilion sejak penubuhannya pada 1981 sehingga 2016.
Beliau turut menegaskan walaupun DEB yang diasaskan Tun Abdul Razak Hussein sudah berakhir, namun roh, semangat, falsafah dan prinsipnya tidak pernah “berkubur”, sebaliknya menjelma menerusi penjenamaan baharu dan terkini dengan agenda pemerkasaan ekonomi Bumiputera memasuki fasa kesejahteraan.
“Kalau matlamat asal DEB tertumpu kepada 2 aspek, iaitu peratusan pemilikan ekuiti dan pembasmian kemiskinan, maka sudah sampai masanya untuk kita lihat secara inklusif dan komprehensif kerana kalau kita hendak memajukan Bumiputera, kita tidak boleh melihat kepada aspek pemilikan saham yang disenaraikan atau dalam bidang korporat semata-mata.
“Sebaliknya kita kena melihat dari segi pendidikan, berapa jumlah Bumiputera yang berjaya sebagai profesional, kalau mereka pekerja biasa pula, bagaimana tahap kemahiran yang dimiliki.
“Dari segi pemilikan aset, di mana rumahnya dan bagaimana persekitarannya. Kita tidak mahu lihat kecemerlangan semata-mata dalam bidang perniagaan, bahkan mahu membangunkan Bumiputera sebagai saintis terulung, ahli sukan bertaraf dunia atau bidang lain yang tersohor dan terkenal…baharulah kita akan jadi bangsa dihormati dan disegani.
“Inilah matlamat saya, lebih-lebih lagi di bawah Transformasi Nasional 50 (TN50) dan kitalah satu-satunya kerajaan yang mampu membawa transformasi ini kepada golongan Bumiputera dan negara,” katanya.
Pada majlis itu, perdana menteri yang juga ahli Parlimen Pekan turut menyampaikan sumbangan PNB berjumlah RM700,000 kepada Pengarah Kesihatan Pahang, Dr Sha’ari Ngadiman untuk menaik taraf Pusat Hemodialisis Mentakab di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah di sini.
Najib turut menyampaikan kenderaan pacuan empat roda Ford Ranger 2.2L XLT (AT) kepada pengunjung bertuah Adli Daud, 41, guru Sekolah Kebangsaan Belengu di sini.
MSAM 2017 bertemakan “Pelaburan 360 PNB” yang berlangsung selama 6 hari sehingga 25 April ini, dijayakan 12 syarikat Kumpulan PNB, termasuk Malayan Banking Berhad, Sime Darby Berhad, I&P Group Sdn Bhd, SP Setia dan UMW Holdings Berhad.
Program yang dilancarkan sejak 2000 itu bermatlamat mendidik masyarakat mengenai pelabura dan pentingnya merancang kewangan, di samping berperanan mendekatkan PNB dan syarikat kumpulannya dengan rakyat Malaysia.
Pengisian MSAM 2017 termasuk Jejak Pelabur Bijak oleh Maybank, Jejak Pelabur Cilik oleh I&P Group, Simposium PNB-MIDF, Seminar Khas Kewangan ASNB dengan sasaran kehadiran pengunjung seramai 150,000 orang.
Pelbagai hadiah menarik turut ditawarkan kepada pengunjung bertuah, termasuk Ford Ranger 2.2L XLT(AT), sebuah Toyota Vios 1.5 GX (AT), Perodua Bezza 1.3 Advance (AT) dan motosikal Yamaha R25, selain motosikal Honda Wave Dash Fi110, iPhone 7 dan 7 plus. #sumber

1 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

Anonymous said...

Poorah ..dividen ASB tak pernah sampai 10%... Ltat boleh bagi 12%.. Bank rakyat 15%...barang naik...servis naik...syarikat untung...tapi ASB makin turun dividen...PNB yg untung...syarah lebih najib ini...pnb makan duit pelabor nak buat bangunan warisan
plak..

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]