Pegawai Khas PM Saran Wujudkan Subjek "Kemahiran Media Sosial" !

JITRA: Kementerian Pendidikan disaran mewujudkan subjek kemahiran media sosial di sekolah sejajar dengan perkembangan pesat teknologi maklumat ketika ini.
Pegawai Khas kepada Perdana Menteri Datuk Rizal Mansor berkata, sudah sampai masanya kerajaan memikirkan silibus atau subjek khusus mengenai kemahiran media sosial kerana ia semakin penting.
“Kemahiran media sosial itu penting sebab ia dapat menghubungkan kita dengan masyarakat dan hari ini kemahiran itu semakin penting kerana banyak maklumat disalurkan melalui media sosial.
“Mungkin Kementerian Pendidikan dapat mengenalpasti satu subjek khusus agar pelajar dapat mahir menggunakan media sosial dan pada masa yang sama mahir untuk menapis berita dan maklumat yang tidak betul di media sosial.
“Kemahiran menggunakan media sosial sangat penting sebab banyak orang menggunakan media sosial pada masa kini,” katanya ketika ditemui Bernama sempena majlis perasmian penutup projek “Lets Speak & Be Ready For Job 2017” hari ini.
Beliau juga meminta graduan di universiti awam mahupun swasta menguasai bahasa Inggeris dengan baik bagi memudahkan mereka diterima di pasaran pekerjaan yang kian mencabar.
“Kelemahan utama graduan hari ini ialah penguasaan Bahasa Inggeris yang lemah, mereka ini pandai dari segi pencapaian akademik dan mendapat pointer terbaik tetapi kemahiran berkomunikasi masih lemah dan rendah dan perlu diperbaiki,” katanya.
Program anjuran kerajaan negeri Kedah bersama pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jitra itu melibatkan penyertaan 300 pelajar tingkatan 6 daripada 5 buah sekolah terpilih di daerah ini.
Menerusi program tersebut, peserta diajar cara menulis biodata diri dalam bahasa Inggeris, berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris serta merasai sendiri sesi temuduga pekerjaan oleh penemuduga dari syarikat anak kerajaan negeri (GLC).
Sementara itu, seorang pelajar, Muhammad Ezril Fitri Iman Mat Zamri dari Sekolah Menengah Kebangsaan Pulau Nyior berkata, program seperti ini patut diperluaskan ke sekolah lain kerana memberi pengalaman berharga kepada pelajar menempuh alam pekerjaan. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]