[IKLANEKA SAIZ 468X60 PIXEL | RM100 SEBULAN | SILA WHATSAPP SINI]Syarikat "Pelaburan" Gagal Tunai Janji, 107 Pelabur "Kerugian" RM6 Juta

GEORGE TOWN: Seramai 107 individu mendakwa kerugian berjumlah RM6 juta setelah sebuah syarikat gagal menunaikan janji untuk memberi pulangan lumayan bagi pelaburan yang mereka lakukan.
Wakil kumpulan itu, Justin Tay Ooi Hong mendakwa syarikat pelaburan berkenaan yang diterajui seorang pengarah berusia 25 tahun, menjanjikan kadar pulangan tinggi sekiranya menyertai skim pelaburan syarikat terbabit.
“Skim ini bermula kira-kira setahun lepas dengan kami antaranya dijanjikan pulangan pelaburan sehingga 40% sebulan,” katanya pada sidang media di pejabat Gerakan Pulau Pinang semalam.
Tay berkata, memandang syarikat berkenaan mempunyai pendaftaran perniagaan sah, mereka mempercayai tawaran itu dan membuat pelaburan di syarikat berkenaan.
Beliau percaya lebih 500 orang menjadi mangsa syarikat itu.
Menurutnya, satu laporan polis berhubung perkara itu sudah dibuat di Balai Polis Jalan Patani, Timur Laut, di sini, pada 21 Mac Lepas.
Bekas penyelia sebuah kilang, Chiang Teik Heng, 57, berkata beliau melaburkan semua wang caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang berjumlah RM129,000 dalam syarikat itu pada Januari lepas.
“Saya diberitahu skim ini akan memberi manfaat…kini semua wang saya hilang,” katanya.
Seorang lagi mangsa, Geoh Joo Hock, 57, berkata beliau melabur RM43,000 pada Januari lepas dan tidak menerima pulangan seperti yang diperkatakan.
Isteri dan bapa saudaranya turut membuat pelaburan di syarikat sama, katanya.
Naib Pengerusi Gerakan Pulau Pinang, Oh Tong Keong pula menasihatkan orang ramai lebih berhati-hati dalam pelaburan disertai mereka.
Beliau turut menggesa Bank Negara Malaysia dan polis supaya menyiasat perkara itu untuk mengelak lebih ramai lagi menjadi mangsa.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Pulau Pinang, ACP Abdul Ghani Ahmad ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berkenaan.
Beliau berkata, siasatan masih dijalankan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]