Tuan Ibrahim: PAS Turun Padang Perjelas RUU 355 Kepada Rakyat !

LABUAN: Pemimpin PAS akan turun padang untuk memberi penjelasan berhubung Rang Undang-undang Persendirian Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Pindaan 2016) atau RUU 355 kepada masyarakat, termasuk yang bukan beragama Islam, dalam masa 2 hingga 3 bulan akan datang.
Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, pembentangan RUU 355 memperjelaskan kekeliruan yang selama ini menggambarkan seolah-olah rang undang-undang itu merupakan pintu belakang kepada hudud.
“Pembentangan itu jelas bukan sebagaimana yang didakwa untuk melaksanakan hukum hudud, tetapi ia hanyalah menaik taraf Mahkamah Syariah. Pembentangan itu sedikit sebanyak meredakan kekeliruan masyarakat,” katanya kepada Bernama selepas menghadiri program anjuran PAS hari ini.
Pembentangan RUU 355 dibuat Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang juga presiden PAS, pada hari terakhir Mesyuarat Pertama Penggal Kelima Parlimen Ke-13, pada Khamis lepas.
Tuan Ibrahim berkata: “PAS berasa lega dengan pembentangan RUU 355 setelah sekian lama tertangguh.”
Berhubung kerjasama dengan parti pembangkang lain seperti DAP, beliau berkata. meskipun sudah tidak ada kesepakatan, namun pemuafakatan sebagai parti pembangkang masih wujud khususnya dalam pembahagian kerusi dalam pilihan raya ke-14 akan datang.
“Apa yang kita harapkan kerusi yang ditandingi PAS tidak akan diganggu parti pembangkang lain. Sebenarnya dalam konteks pembangkang, tidak ada dibentuk satu muafakat berdaftar, seperti ada satu logo, satu lambang seperti Barisan Nasional, yang penting adalah muafakat,” katanya. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]