Anwar Ibrahim: Masih Ada Ruang Bincangkan "Hubungan" PAS-PKR

KUALA LUMPUR: Bekas ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mengharapkan hasil positif berkata, masih ada ruang untuk membincangkan kedudukan PAS dalam kerajaan Selangor, walaupun parti Islam itu sudah menamatkan hubungan kerjasama dengan PKR.

“Saya harap kita masih boleh membincangkannya. Kita perlu tunggu Azmin pulang,” katanya merujuk Menteri Besar Selangor yang juga Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang dalam rangka lawatan rasmi di luar negara.
“Kami ada perjanjian (dengan PAS) untuk membincangkan perkara ini dengan lebih terperinci,: katanya kepada wartawan di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, hari ini.
Anwar diminta mengulas status 3 wakil rakyat PAS yang merupakan exco kerajaan negeri, walaupun Majlis Syura Ulama PAS membuat ketetapan memutuskan “tahaluf siyasi” dengan PKR, pada 11 Mei lalu seperti yang diluluskan perwakilan pada Muktamar PAS ke-63, 30 April lalu di Kedah.
Mereka menyenaraikan 3 pelanggaran dilakukan parti reformasi itu iaitu menentang sebahagian agenda Islam yang dibawa PAS seperti rang undang-undang persendirian meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965, bekerjasama dengan pihak yang mahu menjatuhkan kerajaan Kelantan dan menentang PAS dalam Pilihan Raya Kecil Sungai Besar dan Kuala Kangsar.
Selasa lalu, Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dilaporkan berkata, parti itu cuba sedaya upaya melindungi hubungan itu dan nasib 3 exco PAS akan ditentukan selepas perbincangan bersama dengan Azmin.
Tiga exco PAS itu Datuk Iskandar Abdul Samad, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi dan Zaidy Abdul Talib.
Berbanding pendirian PAS untuk 3 exconya kekal dalam pentadbiran Selangor, PKR sebaliknya mengarahkan semua lantikan politiknya di kerajaan negeri Kelantan pimpinan PAS untuk meletak jawatan serta-merta.
Anwar hadir di Mahkamah Tinggi petang tadi untuk saman fitnah RM100 juta terhadap Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin.
Beliau memfailkan saman itu susulan kenyataan “main belakang” Khairy dalam sebuah ceramah politik di Lembah Pantai pada 19 Februari 2008. Anwar mendakwa frasa itu bermaksud beliau seorang homoseksual.
Antara mereka hadir untuk menyokong Anwar adalah Dr Wan Azizah, Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago, bekas pemimpin Umno, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said.
Bagaimanapun, kes itu ditangguhkan ke 2 Jun nanti. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]