[IKLANEKA SAIZ 468X60 PIXEL | RM100 SEBULAN | SILA WHATSAPP SINI]Banjir: Tujuh Ekor Rusa Masih Lagi Hilang, Kerugian Cecah RM100,000


TEMERLOH: Banjir kilat luar biasa yang berlaku di sekitar Kuala Gandah dan Bukit Rengit pagi semalam turut menyebabkan pemilik Deerland masih belum menemui semula sekurang-kurangnya tujuh rusa peliharaan dipercayai dihanyutkan arus deras.

Abdullah Ahmad Mahmud berkata, lima yang belum ditemui rusa spesis 'sika' baka Taiwan dan dua spesis rusa sambar tempatan.

Menurutnya, kawasan tumpuan pelancong Deerland yang diusahakannya secara komersial sejak 2007 menempatkan lebih 100 rusa baka 'timorensis' lima baka 'sika' dan 10 baka sambar Malaysia.

"Antara binatang lain yang mati kita tak sempat nak selamatkan racoon dari Amerika, iguana dan beberapa spesis burung, rusa setakat ini tidak ada yang mati tapi masih hilang.

Air naik terlalu cepat.jam 8 pagi masih boleh parking kereta depan pintu masuk ini, jam 12 kedai pejabat ini pun dah separuh tenggelam," katanya.

Abdullah berkata, dia memerlukan sekurang-kurangnya lima hari untuk membaik pulih dan membersihkan kawasan Deerland yang terjejas akibat banjir itu.

Menurutnya, kerugian awal dianggarkan mencecah lebih RM100,000, semua binatang yang ada belum dapat dibanci berapa yang selamat dan mati.

"Kita bagi semua binatang hilang tekanan dulu baru dapat tau berapa, buat masa sekarang tak boleh pasti berapa jumlah yang mati," katanya.

Deerland kawasan tumpuan pelancong menempatkan rusa sebagai tarikan utama turut mempunyai spesis burung dan binatang kecil seperti hedgehog, ular sawa, racoon, iguana dan banyak lagi.  #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]