PAS Sah Tidak Akan Hadir Kongres PKR "Minggu Ini", Walau Di Jemput !

PETALING JAYA: PAS mengesahkan ia tidak akan menghantar wakil ke kongres PKR minggu ini, selepas Majlis Syura Ulama minggu lepas menetapkan “tahaluf siyasi” antara kedua parti terbatal.
Timbalan Presiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man hari ini berkata mereka belum menerima sebarang undangan daripada PKR untuk menghadiri mesyuarat agung tahunan yang akan berlangsung 19-22 Mei ini di Petaling Jaya dan Shah Alam.
“Kita belum terima lagi (jemputan),” katanya lapor Sinar Harian. “Tetapi rasanya tidak mungkin kita akan hadir.”
Awal hari ini Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution jemputan sudah dihantar kepada PAS tetapi pengesahan belum diterima.
Katanya, keputusan mengundang PAS ke kongres dibuat sebelum mereka memutuskan kerjasama dengan PKR.
Pada 11 Mei lepas, Majlis Syura Ulama meluluskan usul sebulat suara muktamar PAS memutuskan “tahaluf siyasi” dengan PKR. Mesyuarat agung tahunan PAS di Kota Sarang Semut, Kedah itu dihadiri Naib Presiden PKR Shaharuddin Badaruddin mewakili partinya.
Shaharuddin disambut baik dan diletakkan di atas pentas bersama pimpinan PAS pada pembukaan muktamar.
Sementara itu, Saifuddin berkata DAP dan Amanah mengesahkan kehadiran mereka di kongres itu nanti.
Acara akan bermula di Petaling Jaya pada 19 Mei, diikuti sidang sayap pemuda di Pusat Konvensyen Ideal Shah Alam (IDCC) manakala sayap wanita bersidang di Dewan Sivik Petaling Jaya keesokan hari.
Dilaporkan seramai 2,167 perwakilan dan 2,000 pemerhati akan hadir menyertai sidang yang bertemakan pilihan raya umum ke-14. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]