PROMOSI HEBAT !! MURAH !! MURAH !! PM 601120682238 UNTUK INFO LANJUT
 

pahangdaily pahangdaily Author
Title: Rafizi: 'Enggan Lepaskan Jawatan', PAS Mula Tunjuk Wajah Sebenar !
Author: pahangdaily
Rating 5 of 5 Des:
SUBANG JAYA: Naib Presiden PKR Rafizi Ramli mahu exco PAS kekal dalam kerajaan negeri kerana ia akan mendedahkan perhatian sebenar PAS k...
SUBANG JAYA: Naib Presiden PKR Rafizi Ramli mahu exco PAS kekal dalam kerajaan negeri kerana ia akan mendedahkan perhatian sebenar PAS kepada pengundi – jawatan dan ganjaran.

Beliau mengulas kenyataan Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mengumumkan tiada rombakan dalam barisan kepimpinan kerajaan negeri kerana pada pilihan raya lepas pengundi memilih PAS bersama DAP dan PKR untuk membentuk kerajaan negeri.
Azmin, yang juga Timbalan Presiden PKR, berkata demikian menjawab seruan Pemuda Amanah yang mahu rombakan dilakukan selepas PAS meluluskan usul memutuskan “tahaluf siyasi” dengan PKR pada 30 April lepaS.
Rafizi berkata ia berita baik untuk Pakatan Harapan kerana wajah sebenar PAS akan tertunjuk lagi lama PAS kekal dalam kerajaan negeri.
“Pengundi atas pagar ambil masa untuk menilai parti politik. Setiap hari PAS kekal dalam jawatan mereka di Selangor ia hanya akan menunjukkan PAS hanya mahukan jawatan dan ganjaran, bukan perjuangan dan aspirasi rakyat.”
Beliau bercakap selepas pelancaran buku “Panduan Bina Semula Negara (Jilid 1)” di Hotel Empire Subang hari ini.
Bagaimanapun, beliau berkata alasannya mahu PAS kekal dalam kerajaan negeri mungkin berbeza daripada Azmin.
“Mengapa dan bagaimana menteri besar capai keputusan itu, itu hak beliau.
“Mungkin beliau mempunyai tanggungjawab untuk memastikan kerajaan negeri bertahan.
“Saya pula mempunyai tanggungjawab lain dan paling berminat untuk memastikan kita menggantikan (Datuk Seri) Najib Razak (perdana menteri) pada pilihan raya akan datang.”
Muktamar PAS sebulat suara meluluskan usul memutuskan “tahaluf siyasi” dengan PKR pada 30 April lepas.
Keputusan diluluskan Majlis Syura Ulama PAS Khamis lepas.
Pada 28 April, Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution menyeru PAS berundur dari pentadbiran kerajaan negeri sekiranya parti itu ambil keputusan memutuskan kerjasama.
PAS mempunyai 3 exco – Datuk Iskandar Abdul Samad, Ahmad Yunus Hairi dan Zaidy Abdul Talib – serta ramai ahli majlis di peringkat kerajaan tempatan.
Timbalan Speaker Selangor Shafie Ngah juga daripada PAS. #sumber

Advertisement

Post a Comment

 
Top