Shahrir, Jazlan Akui Kenal Dengan Florence, Tak Tahu Kaitan Godfrey Group

KUALA LUMPUR: Tan Sri Shahrir Samad dan Datuk Nur Jazlan Mohamed akui mereka mengenali Florence Goh, individu yang sebelum ini didakwa Rafizi Ramli menandatangani kontrak melobi bagi pihak Godfrey Group Limited.
Bagaimanapun, kedua-dua pemimpin Umno itu berkata mereka cuma mengenali Florence sebagai individu yang terbabit dalam aktiviti amal.
Ahli Parlimen Pandan dari PKR itu sebelum ini meminta mereka membuat kenyataan sama ada mereka mempunyai kaitan dengan usaha menggunakan Godfrey Group untuk membayar AS$250,000 (RM1.07 juta) kepada bekas pegawai kempen Presiden Donald Trump untuk melobi kepentingan negara.
“Saya tidak menyedari kaitannya dengan Godfrey Group dan saya juga tidak tahu mengenai Godfrey Group,” kata Shahrir lapor Malay Mail Online hari ini.
“Saya tidak tahu aktiviti peribadi beliau,” kata Nur Jazlan menurut laporan sama.
Shahrir merupakan Ahli Parlimen Johor Bahru, sementara Nur Jazlan pula Ahli Parlimen Pulai.
Rafizi merujuk kepada laporan mengatakan Florence adalah presiden badan bukan kerajaan Care United Johor Bahru dan penasihat NGO itu ialah Shahrir. Rafizi kemudian melampirkan beberapa keping gambar menunjukkan Shahrir atau Jazlan bersama Florence di beberapa majlis penyampaian hadiah anjuran NGO tersebut.
“Seperti biasa Rafizi membuat dakwaan seperti ini tanpa bukti dan tidak peduli kesannya kepada nama baik orang yang didakwa. Jabatan perdana menteri sudah membuat penafian mengenai perkara ini,” kata Shahrir.
Portal berita AS The Daily Beast melaporkan syarikat The 45 Group milik Healy Baumgardner-Nardone yang pernah menyertai pasukan kempen Trump mengisytihar menerima RM1.07 juta daripada sebuah syarikat beralamat di Johor Bahru dan juga pejabat perdana menteri di Putrajaya.
Pengisytiharan itu wajib di bawah Akta Pendaftaran Ejen Asing di mana sesiapa yang terlibat melobi penjawat awam AS perlu mendedahkan butiran kepada Jabatan Kehakiman AS (DoJ).
Menurut borang rasmi yang difailkan Nardone, bayaran itu dibuat pada 9 Mei 2017.
Portal itu turut melaporkan Malaysia kini berdepan 2 isu dalam hubungannya dengan Washington iaitu tuduhan Malaysia terlibat amalan perdagangan berat sebelah yang merugikan AS dan tindakan pihak berkuasa AS berkenaan skandal 1MDB.
Sebelum ini, Rafizi mempersoalkan keperluan pentadbiran Najib melobi Trump dan menuntut Najib mendedahkan siapa pemilik Godfrey Group. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]