Bitcoin: Matawang Digital Terbaik Yang Wajar Di Miliki Oleh Semua !


Pada awal kemunculan matawang digital Bitcoin (BTC) di pasaran beberapa tahun lalu, harganya hanya serendah RM700 sahaja bagi 1 BTC. Namun, harga Bitcoin kini naik sehingga ke paras RM12,000 dan dijangka melonjak lebih tinggi hingga RM40,000 menjelang tahun 2018 nanti. 

Ramai yang pada awalnya, tidak mengendahkan kemunculan matawang digital ini kini merasa kecewa kerana harganya telah melambung tinggi untuk memilikinya sekarang. BitcBayangkan ketika harga RM700 diawal kemunculannya di negara ini, kini sudah pasti mendapat untuk lumayan jika menjualnya hari ini dengan harga RM12,000. Itulah kehebatan Bitcoin yang nilainya dikatakan lebih tinggi daripada Ringgit Malaysia (RM),D Dollar Amerika (USD) malahan juga harga emas di pasaran. Memiliki Bitcoin hari ini bermakna anda seperti melabur untuk masa depan. Ramai yang tidak tahu bahawa Bitcoin kini adalah salah satu matawang yang diikhtiraf oleh dunia. Malah ia tersenarai dalam Currency Matawang dunia. Di Malaysia, informasi awal tentang Bitcoin telah disentuh dalam buku teks matapelajaran Ekonomi Tingkatan 4 (mukasurat 123). Buku teks ini adalah terbitan Kementerian Pendidikan Malaysia. Ini bermakna, kerajaan Malaysia sudah mula memberi pendedahan tentang Bitcoin kepada para pelajar sekolah ke araha memantapkan ekonomi digital yang akan berkembang pesat tidak lama lagi. 


Maka itulah rakyat Malaysia sendiri tidak perlu ragu-ragu lagi untuk menyimpan matawang ini sebenarnya. Malah, disesetengah tempat, transaksi menggunakan Bitcoin telah mula diguna pakai.

Tujuh sebab mengapa anda perlu menyimpan Bitcoin


Kita sudah sedia maklum bahawa Bitcoin adalah berita hangat masa kini. Harga 1 Bitcoin kini sudah melonjak ke lebih RM12,000 dan ramalan mengatakan tidak lama lagi harga Bitcoin akan mencecah lebih USD10 000 (RM40,000).
Namun begitu, masih ramai lagi yang tidak pasti sama ada mereka patut melabur dalam mata wang krypto ini atau tidak. Di sini, kami telah menyenaraikan 7 sebab mengapa anda patut mula menggunakan Bitcoin.

1. Transaksi yang laju

Bila anda memasukkan cheque ke dalam bank, kebiasaannya bank akan memegang dahulu jumlah wang itu untuk beberapa hari sebelum ia diluluskan. Tindakan ini adalah kerana bank mengambil langkah berjaga-jaga untuk memastikan wang itu wujud. Perkara ini juga berlaku dalam pemindahan antarabangsa dan kebiasaannya akan mengambil masa dalam beberapa hari untuk diluluskan.

Bagaimanapun, transaksi Bitcoin berlaku dalam real-time. Ini bermakna, transaksi boleh berlaku serta-merta sekiranya penerima bersetuju untuk menerima Bitcoin tanpa pengesahan. Transaksi ini dinamakan tranasaksi zero confirmation. Transaksi normal Bitcoin juga mengambil masa yang singkat untuk mendapat pengesahan. Ini sudah pasti lebih pantas dari transaksi antara bank ke bank.

2. Transaksi yang murah

Tidak dinafikan bank kini menawarkan servis instant online transfer.Penggunaan kad kredit juga bermaksud transaksi berlaku serta merta. Tetapi semua servis ini sudah tentu bukan percuma. Malah, boleh dikatakan caj yang dikenakan untuk transaksi online yang serta merta adalah agak mahal terutama jika melibatkan antara negara yang berlainan.

Jika anda melakukan transaksi Bitcoin, caj yang dikenakan adalah sangat minima. Dan ia dikenakan sekali sahaja kerana transaksi antara anda dan penerima adalah secara terus tanpa perlu melalui pihak ketiga seperti bank. Caj network fee adalah sama walau transaksi tersebut ke timur atau ke barat.

3. Transaksi yang selamat

Perkara ini adalah paling penting. Pernahkah anda terfikir tentang keselematan maklumat peribadi anda yang dipegang oleh bank atau provider kad kredit anda? Atau cuba bayangkan setiap kali anda mengisi maklumat kad kredit anda apabila membuat pembelian online?Maklumat seperti nombor kad kredit, tarikh luput dan nombor CVV adalah sangat sensitif dan tidak sepatutnya di isi di dalam borang online yang tidak selamat.

Anda tidak perlu memberi maklumat rahsia ini dalam proses transaksi Bitcoin. Ini adalah kerana transaksi Bitcoin hanya memerlukan dua kunci kryptografi: public key dan private key. Maklumat yang ada di public key adalah alamat bitcoin anda dan anda seorang sahaja yang tahu maklumat private key anda. Jadi, transaksi Bitcoin boleh dikatakan sangat selamat selagi maklumat di private key tidak diketahui oleh orang lain.

4. Transaksi tidak boleh diubah

Anda pernah mendengar istilah chargeback? Ia digunakan apabila berlaku penipuan dalam transaksi kad kredit atau berlaku pertikaian dan pengguna kad kredit menuntut supaya transaksi itu dibatalkan dan wang tadi dipulangkan semula. Kejadian seperti ini memberi peluang kepada penjahat untuk melakukan penipuan kad kredit dan menyebabkan kerugian kepada pihak lain.

Ini sangat berbeza dengan transaksi Bitcoin. Sebaik sahaja Bitcoin dihantar dari wallet anda, ianya tidak boleh diubah atau dikembalikan semula. Oleh itu, penipuan dalam transaksi tidak mudah berlaku dalam Bitcoin.

5. Tiada seliaan dan kawalan dari pihak ketiga

Salah satu tarikan Bitcoin adalah ianya mata wang yang decentralised.Atau dalam erti kata lain, tidak diselia atau dikawal oleh mana-mana pihak. Tidak seperti wang yang anda simpan di dalam bank. Simpanan anda dikawal oleh bank dan anda telah memberi bank blanket approval untuk menggunakan wang anda untuk tujuan pelaburan, pinjaman dan lain-lain. 

Tambahan pula, jika berlaku kemelesetan ekonomi, dan bank anda muflis, anda turut sama terjejas. Masihkah anda ingat kes Lehman Brothers? Bitcoin yang ada dalam simpanan anda adalah hak milik anda. Tiada pihak ketiga yang boleh mengambil bitcoin daripada anda tanpa pengetahuan anda.

6. Bitcoin tidak terjejas dengan inflasi

Inflasi berlaku apabila harga barang meningkat. Jika dahulu anda boleh membeli roti canai dengan harga 70 sen, kini roti canai sudah mencecah RM1.40. Ini adalah kerana nilai mata wang sudah jatuh dan kerajaan terpaksa mengeluarkan lagi mata wang baru untuk menstabilkan kembali ekonomi. Akibatnya, inflasi berlaku dan kuasa pembeli juga jatuh.

Pengeluaran Bitcoin pula adalah terhad dan akan dihentikan apabila Bitcoin yang ke-21,000,000 dikeluarkan. Ini bermakna mata wang Bitcoin tidak boleh bertambah lagi selepas itu, jadi, inflasi tidak akan menjadi satu masalah bagi pengguna Bitcoin. Malah, deflasi – harga barang turun – yang akan berlaku kerana nilai Bitcoin yang semakin hari semakin meningkat.

7. Anda boleh mencipta Bitcoin anda sendiri

Akhir sekali, anda boleh menambah simpanan Bitcoin anda tanpa perlu membelinya online. Jika anda ingin memiliki lebih banyak Bitcoin anda boleh menyertai rangkaian pelombong (miners) di dalam dunia Bitcoin. Miners, dalam erti kata mudah adalah mereka yang menyelesaikan masalah matematik yang tersedia dalam transaksi Bitcoin untuk mengesahkan transaksi tersebut.

Apa yang anda perlukan adalah melabur dalam peralatan yang mempunyai kuasa komputer (computing power) yang besar. Ya, itu sahaja. Siapa yang tidak mahu memperoleh Bitcoin dengan hanya membeli peralatan sambil mereka melakukan hal lain?Di Malaysia, Bitcoin juga akan mendapat tempat dalam bidang hartanah (properties). Perkara itu telah diperbincangkan dengan jelas dan ia tersiar dalam akhar TheSun (14 April 2017) yang lalu. Jika ini berlaku, maka sudah pasti ianya akan lebih menguntungkan penyimpan Bitcoin.


Rakyat Malaysia yang bijak perlu ambil peluang keemasan untuk menyimpan Bitcoin mulai sekarang. Kini penggunaan Bitcoin lebih mudah dengan wujudnya Wirex Card Visa Bitcoin. Anda boleh gunakan kad ini  untuk berbelanja dengan menggunakan matawang Bitcoin di mana-mana sahaja di seluruh dunia. 

Bitcoin perlu bagi anda yang gemar ke luar negara

Ramai diantara kita yang gemar ke luar negara tidak mengetahui kehebatan menggunakan mawatang Bitcoin sebenarnya. Lantaran itu mereka melepaskan peluang begitu sahaja tanpa menyedari keuntungan yang bakal diperolehi.

Banyangkan, nilai Bitcoin sama di seuruh dunia berbeza dengan nilai Ringgit Malaysia (RM). Jika anda ke luar negara menggunakan RM anda terpaksa menukarkannya di Money Changer sebelum berangkat. Jika anda ke negara yang nilai RM lebih tinggi, mungkin tidak terasa. Tetapi bayangkan jika anda ke Singapura, Amerika Syarikat, United Kingdomm Perancis dan sebagainya. Sudah pasti nilai matawang RM jatuh merudum.

Namun, jika anda ada 1 Bitcoin sekarang, anda tidak perlu ke money changer untuk menukarkan wang anda. Hanya membawa Wirex Card Visa Bitcoin untuk berbelanja di luar negara. Paling penting, nilai 1 Bitcoin tetap sama di seluruh dunia. Ini bermakna anda lebih untung dan menjimatkan masa kerana tidak perlu membuat pertukaran wang di money changer. 

Jika anda menggunakan Mster Card atau Visa yang biasa sama ada "Debit Card" atau "Credit Card", anda tetap rugi kerana ia dikira atas Ringgit Malaysia (RM). Justeru bertukarlah ke Wirex Card Visa Bitcoin sekarang, dan mulakan membuat simpanan untuk anda berbelanja. Sila klik pada link dibawah untuk menempah Wirex Card Visa anda


Paling menarik, anda simpan di bank tempatan yang biasa maka nilai wang anda dalam akaun tidak berganjak dan kekal jumlah yang ada. Namun, menyimpan wang dalam bentuk Bitcoin, nilainya akan turun naik setiap masa. Inilah yang mengejutkan, kerana anda dikalangan penyimpan Bitcoin yang mendapat untung beribu ringgit setiap hari dengan kenaikan yang cukup menakjubkan. Anda tidak perlu risau menyimpan Bitcoin, kerana ia seperti bank ditangan anda. Simpan hari ini, selepas itu anda boleh keluar dan gunakan wang anda seperti biasa jika berlaku kecemasan.

Selain menyimpan, melombong Bitcoin lebih untung

Menyimpan bermakna anda menukar wang anda di bank dengan membeli Bitcoin. Jika anda membeli 1 Bitcoin hari ini, maka setahun akan datang anda tetap hanya memiliki 1 Bitcoin sahaja. Tidak mungkin Bitcoin anda akan bertambah. Apa yang berbeza ialah nilai Ringgit Malaysia (RM) yang senantiasa berubah-ubah. Jika hari ini nilainya RM12,000 mungkin esok lusa nilainya bertambah kepada RM15,000. 

Itu saja keuntungan yang anda perolehi. Anda boleh keluarkan duit anda setiap masa tanpa sekatan, sama ada menggunakan wallet Bitcoin (Blockchain) atau pun Wirex Card (Visa) yang anda miliki. Hanya pergi ke mana-mana ATM yang mempunyai logo VISA untuk berbuat demikian.Justeru, ramai orang yang bijak pandai dan mempunyai wang mereka juga turut menyertai aktiviti perlombongan Bitcoin. Mereka hanya perlu keluarkan modal untuk membeli mesin (software) bitcoin dengan pelombong berdaftar dan kemudiannya mendapat hasil ke atas aktiviti perlombongan yang dijalankan oleh pihak terbabit. Anda ditawarkan faedah mendapat Bitcoin percuma selama tiga tahun dari sekarang, tanpa perlu menyimpan wang seperti biasa. harga mesin lebih murah dari harga 1 Bitcoin semasa hari ini iaitu antara RM3,500 - RM4,500 Sahaja . Namun hasil yang akan anda perolehi ialah 1 Bitcoin setiap tahun, secara percuma. Anda mungkin tidak mampu membeli 1 Bitcoin hari ini kerana nilainya mencecah RM12,000 bahkan lebih lagi, maka anda hanya beli mesin melombong untuk mendapat hasil 1 Bitcoin tiap-tiap tahun. Bayangkan jika harga 1 Bitcoin mencecah RM12,000 seperti hari ini, maka anda sudah pasti akan untung lumayan. Bagi mereka yang mempunyai wang yang lebih, mereka boleh membeli mesin yang berkapasiti lebih besar untuk mendapat hasil yang lebih lumayan setiap tahun. Untung anda lebih berganda-ganda tanpa di duga. Sebab itu ramai dikalangan pelombong Bitcoin kini meraih pendapatan lumayan. Kepada orang ramai yang berminat untuk bersama-sama menyertai aktiviti pelombongan Bitcoin yang sedang dijalankan, mereka  boleh KLIK SINI untuk untuk pra-register (tindakan selanjutnya akan dihubungi)


Agen diperlukan segera di seluruh negara. Anda pasti teruja dengan keuntungan lumayan yang akan ditawarkan. Syarat menjadi agen ialah anda hanya perlu membeli mesin Bitcoin dengan kami dan anda berpeluang menjana pendapatan yang pasti menakjubkan. Bertindak segera sebelum gelombang teknologi ini diambil oleh orang lain. #advitorial

1 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

IVANA LUKA said...

Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk membetulkan perniagaan anda? Adakah anda telah ditolak oleh bank dan institusi kewangan lain? Cari tidak lebih lagi kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda menjadi sesuatu yang lalu !! Kami memberi pinjaman kepada syarikat, entiti swasta dan individu dalam semua mata wang dan dengan kadar faedah yang rendah dan berpatutan sebanyak 2%. Anda boleh menghubungi kami melalui e-mel melalui: (ivanaluka04@gmail.com)

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]