FGV 'Nafi', Lulus Pelaburan 'Tidak Masuk Akal’ Sebanyak RM850 Juta

PETALING JAYA: Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGV) menafikan syarikat berkaitan kerajaan itu meluluskan 2 pelaburan ‘tidak masuk akal’ bernilai RM850 juta sebagaimana didakwa oleh Datuk Zakaria Arshad yang kini digantung tugas.

Penafian bagi pihak Lembaga Pengarah FGV tersebut dimaklumkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Eksekutif Lembaganya, Dato Dr Omar Salim menerusi kenyataan media hari ini.
Dalam kenyataan media yang dimuat naik di laman web FGV, Omar berkata, dakwaan kelulusan pelaburan untuk mengembangkan FGV Cambridge Nanosystems Ltd melibatkan RM550 juta adalah tidak benar.
Katanya, perkara itu tidak pernah dibentangkan kepada lembaga seperti yang didakwa dalam laporan media yang memetik Zakaria Arshad.
“(Malah) kerugian RM117 juta yang direkodkan oleh FGV Cambridge Nanosystems dalam tempoh 3 hingga 4 tahun lalu juga tidak benar.
“FGV mengambil alih FGV Cambridge Nanosystems pada bulan Disember 2013 dan kerugian yang ditanggung dari 2014 hingga April 2017 adalah GBP5 juta (RM27.5 juta), selaku syarikat pemula pada peringkat pembangunan produk,” kata beliau.
Berhubung pelaburan RM300 juta untuk mengambil alih saham 30% kilang krimer, kata beliau, rancangan itu tidak pernah diluluskan oleh Jawatankuasa Pelaburan FGV.Ini kerana, kata beliau, “sinergi dengan perniagaan hiliran FGV tidak dapat dipastikan.”
Dalam laporan awal hari ini, DAP menggesa Putrajaya menggantung Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad berhubung kelulusan pelaburan-pelaburan bernilai RM850 juta yang didakwa “tidak masuk akal” susulan tindakan penggantungan membabitkan ketua pegawai eksekutif oleh FGV.
Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP, Tony Pua berkata, memandangkan lembaga syarikat yang disenaraikan di Bursa Malaysia itu mengambil tindakan menggantung Zakaria, langkah yang sama wajar diambil berhubung pelaburan tidak munasabah itu dan tidak harus wujud amalan pilih kasih.
“Kerajaan mesti bertindak untuk menggantung Tan Sri Isa Samad untuk menyiasat kelulusan RM850 juta, tawaran yang tidak masuk akal,” kata beliau.
Pua berkata, Zakaria yang digantung pada 6 Jun lalu telah membuat dakwaan sangat serius di mana Lembaga Pengarah FGV meluluskan “tawaran tidak masuk akal” walaupun dilaporkan dibantah oleh jawatankuasa eksekutif pengurusan.
Berdasarkan kenyataan Zakaria itu, kata beliau, kelulusan lembaga FGV termasuklah pelaburan tambahan RM550 juta dalam Felda Cambridge Nanosystems Ltd yang sudah pun rugi RM117 juta sejak kebelakangan ini dan kelulusan RM300 juta untuk mengambil alih kepentingan 30% kilang krimer yang bukan merupakan sebahagian perniagaan teras Felda.
Lembaga Pengarah menggantung tugas Zakaria sejak 6 Jun lalu.
Lembaga Pengarah FGV mengeluarkan arahan kepada Zakaria untuk melepaskan 2 jawatan dipegangnya, susulan siasatan tunggakan bayaran Safitex kepada Delima Oil Products.
Selain Zakaria, Ketua Pegawai Kewangan FGV, Ahmad Tifli Mohd Talha turut dilaporkan dipaksa bercuti serta-merta berhubung siasatan tunggakan bayaran Safitex. #sumber

1 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

hazri abdullah said...

Bitcoin, matawang yang haram dimiliki oleh umat Islam.

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]