pahangdaily pahangdaily Author
Title: Isu RM9.5 Juta: Kerajaan & Shafee Di Arah Menjawab Saman Anwar !
Author: pahangdaily
Rating 5 of 5 Des:
KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi hari ini mengarahkan kerajaan menjawab saman difailkan bekas ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim y...

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi hari ini mengarahkan kerajaan menjawab saman difailkan bekas ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang memohon untuk membatalkan sabitan liwatnya atas alasan perbicaraan tidak adil kerana pendakwa raya dikatakan menerima jutaan ringgit daripada Perdana Menteri. 

Peguam, Latheefa Koya berkata, Mahkamah Tinggi juga mengarahkan Peguam, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah memfailkan kesnya sebagai tindak balas terhadap permohonan Anwar yang memaksa peguam UMNO itu mendedahkan transaksi akaun banknya antara Ogos 2013 dan Mac 2014. 

Minggu lalu, Anwar memfailkan 2 saman – tidak mendapat perbicaraan adil dan memaksa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Shafee mendedahkan butiran akaun bank mereka. “Kerajaan perlu memfailkan afidavitnya pada 12 Julai, manakala Shafee pada 17 Julai,” katanya selepas pengurusan kes di depan Hakim, Datuk Kamaludin Md Said. 

Pengurusan kes itu ditetapkan pada 3 Ogos nanti. Latheefa yang hadir bersama N Surendran berkata, Najib tidak hadir hari ini, walaupun Anwar turut menamakannya untuk mendedahkan transaksi akaun banknya untuk tempoh sama.

Pada 9 Jun lalu, Anwar memfailkan saman untuk membatalkan sabitan liwat ke atasnya dengan alasan mahkamah tidak membuat keputusan adil apabila Shafee yang dilantik mengetuai pasukan pendakwaan, didakwa menerima RM9.5 juta daripada Najib. 

Awal bulan ini, Sarawak Report melaporkan Shafee menerima 2 transaksi wang berjumlah RM9.5 juta daripada akaun bank peribadi Najib, pada 2013 dan 2014. Anwar mahu mahkamah membebaskannya dengan mengetepikan keputusan Mahkamah Rayuan pada Mac 2014, yang membatalkan pembebasannya atas tuduhan meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan pada 2008. 

Keputusan itu disahkan semula oleh Mahkamah Persekutuan pada 10 Februari 2015 yang menjatuhkan hukuman penjara 5 tahun ke atas Anwar. Ketika perbicaraan kes Anwar, pihak pendakwaan diketuai Peguam Cara Negara, Datuk Mohd Yusof Zainal Abidin. 

Susulan persaraan awal Yusof, Shafee dilantik Peguam Negara ketika itu, Tan Sri Abdul Gani Patail pada 11 Julai 2013 untuk mengetuai pasukan pendakwaan. #sumber

Advertisement

Post a Comment

 
Top