PROMOSI HEBAT !! MURAH !! MURAH !! PM 601120682238 UNTUK INFO LANJUT
 

pahangdaily pahangdaily Author
Title: Najib "Enggan Komen" Isu Anwar "Fail Saman" Tuntut Pembebasan
Author: pahangdaily
Rating 5 of 5 Des:
KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak enggan mengulas tindakan saman pemula yang diambil Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini yang mahu huk...
KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak enggan mengulas tindakan saman pemula yang diambil Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini yang mahu hukuman penjara 5 tahun terhadapnya dibatalkan.
Anwar mengambil tindakan itu selepas portal Sarawak Report mendakwa peguam yang dilantik mengetuai perbicaraan kes liwatnya menerima bayaran RM9.5 juta dari akaun peribadi Najib.
“Saya tidak mahu komen apa-apa tentang tindakan undang-undang,” kata perdana menteri menjawab pertanyaan pemberita mengenai tindakan Anwar itu.
Peguam kepada bekas ketua pembangkang itu, N Surendran hari ini memfailkan saman tersebut bagi membatalkan sabitan meliwat dan hukuman penjara 5 tahun yang dijatuhkan Mahkamah Rayuan pada Mac 2014.
Anwar sedang menjalani tahun kedua pemenjaraan di Penjara Sungai Buloh, selepas Mahkamah Persekutuan pada Februari 2015 mengekalkan sabitan dan hukuman yang dijatuhkan Mahkamah Rayuan
Surendran berkata anak guamnya berhak mendapatkan perbicaraan yang adil di semua peringkat proses kehakiman susulan penemuan fakta baharu itu.
“Dalam saman pemula ini, kerajaan Malaysia dinamakan sebagai defendan dan susulan itu mereka yang dipanggil sewaktu perbicaraan harus datang mewakili kerajaan,” kata Surendran di luar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.
Bekas ketua pembangkang itu sebelum ini pernah membuat permohonan semakan semula supaya Mahkamah Persekutuan menyemak semula keputusan panel 5 anggota yang diketuai Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria.
Pada Disember 2015, Hakim Besar Malaya Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin, yang mempengerusikan panel 5 anggota, dalam keputusannya menyatakan permohonan Anwar tidak mempunyai merit dan tiada asas untuk menyokong dakwaan kononnya pejabat perdana menteri campur tangan dalam keputusan panel hakim sebelum ini. #sumber

Advertisement

Post a Comment

 
Top