Pakatan Perlulah Umum Calon PM Jika Mahukan Sokongan Pengundi !


KUALA LUMPUR: Sebuah NGO hari ini menyifatkan tindakan Pakatan Harapan (PH) tidak menamakan calon Perdana Menteri mereka sebelum Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) sebagai tidak masuk akal. 

Ketua Eksekutif Kuasa, Praba Ganesan turut menyifatkan tindakan PH itu kurang bermoral kerana meminta rakyat mengundi tanpa memaklumkan siapa calon Perdana Menteri mereka. My Kuasa ialah badan pemantau prestasi wakil rakyat. 

“Pakatan tetap perlu menyebut nama perdana menteri mereka. Jika mereka meminta pengundi untuk menyokong calon Pakatan, maka pengundi perlu tahu siapa calon Perdana Menteri mereka. “Ini supaya para pengundi tahu siapa yang mereka sokong sebagai Perdana Menteri akan datang jika PH menang PRU14,” kata Praba pada sidang akhbar hari ini. 

Beliau berkata, pengundi akan berasa terpedaya jika mereka mengundi seseorang dari parti sendiri, tetapi jawatan perdana menteri diberikan kepada pemimpin parti lain. Tidak seperti Barisan Nasional, di mana Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ialah penyandang, sekiranya mereka berjaya memenangi jumlah kerusi yang diperlukan.

Dalam kes PH, mereka meminta pengundi menyokong calon mewakili parti bukan pilihan mereka, untuk membolehkan pakatan itu menawan Putrajaya. “Semua ‘trading votes’ dilakukan untuk menguasai Putrajaya.

Itulah sebabnya mengapa pengundi mempunyai hak untuk mengetahui siapa calon Perdana Menteri sebelum mereka masuk ke bilik mengundi.” PH masih bergelut dengan struktur barisan kepimpinannya menjelang PRU14, sehingga menyebabkan pendaftaran gabungan itu secara rasmi perlu ditangguhkan. 

Pembangkang memenangi hampir 52% undi popular pada PRU13, tetapi mereka hanya menguasai 89 daripada 22 kerusi Parlimen yang dipertandingkan di seluruh negara. “Untuk mendaftarkan satu lagi pakatan selain BN adalah sukar kerana ia menjadi tradisi untuk BN menjadi satu-satunya gabungan di negara ini,” katanya. 

Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail enggan mengulas kontroversi calon Perdana Menteri bagi PH, sebaliknya memberi alasan mereka perlu memenangi PRU14 terlebih dahulu. “Kita menang dulu, nanti kita boleh cakap siapa yang nak jadi perdana menteri,” katanya pada sidang media di ibu pejabat PKR hari ini. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]