[IKLANEKA SAIZ 468X60 PIXEL | RM100 SEBULAN | SILA WHATSAPP SINI]Siti Kasim Mohon Dibicara Selepas Di Dakwa "Halang" Pegawai JAWI !


KUALA LUMPUR: Peguam dan aktivis Siti Kasim hari ini mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret atas tuduhan menghalang seorang pegawai Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) ketika mereka menyerbu sebuah program melibatkan transgender tahun lalu. 

Siti Kasim dituduh menghalang pegawai Siti Nor Jihan Saleh @ Md Ghazali daripada menjalankan tugasnya pada 3 April, 2016 di Hotel Renaissance di sini. Dalam kenyataannya pagi ini, peguam itu berkata akan meneruskan perjuangan membela golongan transgender. 

Beliau membidas tindakan menyerbu majlis makan malam amal untuk memungut derma bagi membantu golongan transgender, dan berkata pegawai awam mesti mematuhi peraturan dan prosedur. 

“Sebuah makan malam tertutup diserbu oleh pegawai agama tidak boleh dikecualikan daripada (peraturan) ini. Tiada siapa mengatasi undang-undang,” katanya. Siti Kasim dituduh di bawah Seksyen 186 Kanun Keseksaan yang boleh membawa hukuman penjara sehingga 2 tahun dan denda RM10,000.

Hakim Ahmad Solihin Abd Wahab menetapkan ikat jamin RM3,000 dan 22 Ogos untuk sebutan kes. Siti Kasim diwakili peguam Roger Chan dan Rajsurian Pillai sementara Siti Hajar Mohd Ashif ialah pendakwaraya. 

Tahun lalu, klip video Siti Kasim memarahi beberapa pegawai Jawi menjadi tular, disusuli dengan siasatan terhadapnya atas tuduhan menghalang pegawai awam. Susulan itu, Siti Kasim memfailkan saman terhadap kerajaan atas penangkapannya. 

Pada 13 Jun, Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan Siti Kasim mengarahkan kerajaan menamakan pegawai Jawi yang terlibat dalam serbuan tahun lalu, supaya beliau boleh mengambil tindakan saman tersebut. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]