Ahli Parlimen PSM "Saman" ADUN DAP, Dakwa "Tipu" Isytihar Harta !


PETALING JAYA: Dr Michael Jeyakumar Devaraj memfailkan saman fitnah terhadap seorang adun DAP selepas gagal memohon maaf atas dakwaan ahli Parlimen Sungai Siput itu menipu dalam pengisytiharan hartanya, Mei lalu. 

Beliau yang terkenal dengan pengisytiharan harta setiap tahun sebaliknya berkata, Adun Sungkai, A Sivanesan yang menipu dengan membuat kenyataan mendakwa beliau tidak mengisytiharkan semua hartanya. 

Katanya, kenyataan Sivanesan itu disiarkan di muka depan akhbar berbahasa Tamil, Tamil Malar pada 21 Mei lalu. “(Laporan itu) mendakwa ‘aset yang diberikan bapa Dr Jeyakumar, seorang doktor pakar terkenal’ tidak dimasukkan dalam deklarasi aset,” kata ahli Jawatankuasa Pusat Parti Sosialis Malaysia (PSM) itu dalam satu kenyataan. 

Beliau kemudiannya menghubungi beberapa pemimpin DAP serta Sivanesan sendiri untuk mendesaknya menarik balik dakwaan itu serta memohon maaf dalam tempoh 10 hari, namun naib pengerusi DAP Perak itu enggan berbuat demikian.

Katanya, Timbalan Setiausaha Agung DAP, Datuk Ngeh Koo Ham, Setiausaha Organisasi DAP, Anthony Loke dan Pengarah Pendidikan Politik, Liew Chin Tong diminta campur tangan dan meminta Sivanesan memohon maaf. 

“Tetapi, usaha itu tidak berjaya. Peguam saya juga menghantar surat kepadanya pada 23 Mei lalu. Surat balas Sivanesan pada 29 Mei menafikan kenyataannya mencemarkan nama saya.” Justeru, beliau tiada pilihan lain kecuali menyaman Sivanesan. 

“Bagi PSM, pengumuman aset setiap tahun adalah kewajipan ahli yang menjadi ahli Majlis Kerajaan Tempatan, adun dan ahli Parlimen. Dakwaan Sivanesan amat berat implikasinya,” katanya. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]