[IKLANEKA SAIZ 468X60 PIXEL | RM100 SEBULAN | SILA WHATSAPP SINI]Injunksi Ke Atas SPR Beri Manfaat Lain-Lain Negeri, Di Semenanjung


SHAH ALAM: Keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan permohonan Kerajaan Negeri Selangor untuk menghalang Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menyerahkan laporan persempadanan semula kepada perdana menteri turut memanfaatkan negeri lain di Semenanjung Malaysia, kata Datuk Seri Azmin Ali. 

Ini kerana, kata Menteri Besar Selangor itu, SPR tidak boleh menggunakan syor persempadanan baru sehingga Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14). 

“Saya nak ucap tahniah kepada seluruh rakyat Selangor kerana buat pertama kali dalam sejarah perundangan negara, mahkamah petang semalam keluarkan arahan kenakan injunksi melarang SPR kemuka laporan kepada Perdana Menteri mengenai persempadanan semula yang dicadangkan.

“Ini membuktikan inisiatif kerajaan negeri Selangor untuk mempertahankan hak bukan sahaja rakyat Selangor, tetapi seluruh negara menghasilkan kejayaan,” katanya pada Majlis Aidilfitri dan perasmian pejabat baru Institut Darul Ehsan (IDE) hari ini. 

Semalam, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Azizul Azmi Adnan meluluskan permohonan injunksi Selangor kerana SPR tidak bersetuju dengan tafsiran kerajaan negeri itu ke atas Seksyen 8 Jadual ke-13 Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan hanya 1 laporan persempadanan semula boleh dihantar kepada Perdana Menteri. 

Seksyen 8 Jadual ke-13 Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan SPR boleh menyerahkan laporan persempadanan semula kepada perdana menteri selepas inkuiri ke atas 11 negeri di Semenanjung, termasuk Selangor, selesai. 

Oktober lalu, kerajaan Selangor memfailkan permohonan di mahkamah untuk membatalkan notis persempadanan semula SPR dengan mendakwa ia melanggar Perlembagaan Persekutuan dalam merangka semula sempadan pilihan raya baru. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]