Hadi: Asal Islam, Malaysia Selamat Tidak Kira Siapa Tadbir Putrajaya !

PETALING JAYA: Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini membidas golongan yang mahu mengambil alih kuasa di Putrajaya sebagai “khadam” kepada “musuh Islam yang memonopoli undi satu kaum” dan “mahu menipu umat Islam”, tanpa secara jelas menyebut siapa yang dimaksudkannya.
Presiden PAS itu berkata golongan “khadam” itu sanggup berbuat apa sahaja dalam usaha untuk mengambil alih kerajaan persekutuan, “termasuk bersedia menjadi tukang pukul, memaki hamun, menjadi penyapu atau tukang cuci kotoran”.
“Apa yang patut menjadi kewajipan sebenarnya ialah melakukan perubahan ke arah islah bersama Islam yang memimpin dan Islam yang dilaksanakan, walau sesiapa pun yang ada di kerusi Putrajaya,” katanya dalam penulisan yang dimuat naik di Facebook.
“Rakyat juga wajib menolak mana-mana parti atau sesiapa sahaja yang sanggup menjadi khadam kepada pihak yang mahu meruntuhkan asas Perlembagaan atau menjadi khadam kepada penjajah atau menjemput penjajah datang semula,” katanya.
Bulan lalu, Hadi mempersoalkan siasatan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) melibatkan 1MDB, sambil menyifatkan mereka yang menyokong tindakan itu sebagai mengulangi kesilapan silam membawa masuk kuasa asing.
“Cukuplah kita dijajah sehingga beberapa abad dengan kesannya masih belum sembuh. Tiba-tiba mahu menjemput sekali lagi bekas penjajah itu atau membuka pintu supaya datang menyelesaikan masalah kita,” kata Hadi dalam “surat terbuka” susulan tindakan DOJ memohon merampas aset setengah bilion dolar yang didakwa menggunakan dana yang dilarikan daripada 1MDB.
Hadi merupakan antara pemimpin PAS yang kerap membidas Pakatan Harapan, dan dilihat lebih mesra dengan pemimpin Umno termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sejak pertemuan bersejarah mereka pada hujung 2015.
Dalam artikel hari ini, Hadi berkata Malaysia akan hanya selamat sekiranya ia diterajui umat Islam yang membawa perubahan berlandaskan Islam.
“Tegakkan Islam, negara selamat. Tegakkan yang lain tanpa Islam, berakhir semuanya tidak selamat, Islam dan bukan Islam sama-sama tidak selamat. Ternyata yang lain daripada Islam telah gagal,” tulisnya.
Menurutnya, umat Islam adalah golongan yang perlu dihormati di negara ini.
“Umat Islam adalah warga teras kepada negara ini perlu dihormati tanpa fanatik agama dan kaum. Jangan lupakan betapa umat Islam telah bersedia menerima masyarakat majmuk tanpa paksaan beragama dan hak beragama mengikut Perlembagaan Persekutuan, bukan sahaja memberi kerakyatan dengan segala haknya yang dijamin oleh Perlembagaan dan undang-undang.”
Hadi turut mempersoalkan rakyat bukan Islam di Malaysia yang menerima ideologi barat “yang bukan daripada agama dan bangsa mereka”.
“Mengapa tidak boleh mencuba pendekatan Islam dalam urusan politik, ekonomi dan kemasyarakatan tanpa dipaksa meninggalkan agama masing-masing?
“Kalaupun tidak mahu menerimanya, janganlah menjadi penghalang pula,” kata Hadi. #sumber

5 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

Anonymous said...

Ketika sudah diseliputi rasa ujub..sering melontarkan gelaran jelek pada manusia yang tidak jelas orangnya, merasakan hanya penasihat miliknya; merasa diri selalu benar; kini kalimat dan seruan yang terbit tersangat dirasakan hambar; tiada lagi nilai karamah; adakalanya sesat malah menyesatkan..Ya Allah kami memohon perlindunganMu dari sifat2 tercela

Mohd Noor said...

Jadi khadam umnu tak apa pula...

Anonymous said...

pas bagi gelaran x ok.. pakatan bagi gelaran ok plak.. mmg orang sokong pakatan berat sebelah mmg mcm ni???? dinosaur depan mata x nampak, bakteria 1 kilometer nampak.

Anonymous said...

Hadi dah jadi khadam najib sejak rembat 90 juta dari najib...hadi nak putarbelit saman doj ke atas cina perompak jho lo sebagai campor tangan asing..si khadam tua ni sendiri tak pernah desak najib tangkap jho lo...sikhadam suruh selesai cara islam...islam suruh hukum prompak...putarbelit

udah miang said...

Sesuai jadi presiden sekolah pondok je. Itu pun kalau guru-guru pondok setuju lantik orang biol jadi presiden dia !!!!!

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]