[IKLANEKA SAIZ 468X60 PIXEL | RM100 SEBULAN | SILA WHATSAPP SINI]Kebebasan Autonomi Di Universiti Awam Hanya 'Pada Nama' Sahaja !


PETALING JAYA: Meskipun memiliki status rasmi, kebebasan autonomi universiti awam terbendung kerana kebergantungan kepada kerajaan untuk peroleh peruntukan dana dan geran penyelidikan, lapor kajian Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas). 

Laporan “Sejarah Autonomi Universiti di Malaysia” yang diterbitkan 20 Jun lalu melaporkan universiti swasta yang tidak menerima sokongan kewangan dari kerajaan tertakluk kepada keperluan yang melangkaui undang-undang (extra-legal). 

Ketua Eksekutif Ideas Wan Saiful Wan Jan berkata laporan itu mempertikaikan azam kerajaan memastikan autonomi institusi pendidikan tinggi negara. Dalam kenyataan hari ini, beliau berkata 17 daripada 20 universiti awam setakat ini dianugerahkan status autonomi. 

“Bagaimanapun, kita perlu tanya sama ada ia cuma retorik, atau memang ada komitmen untuk menurunkan kuasa kepada universiti,” katanya. “Jika kita serius memberikan kebebasan kepada universiti, kita perlukan langkah yang lebih kuat supaya universiti kita betul-betul autonomi.”

 Wan Saiful menyarankan Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) 1971 dimansuhkan, atau sekurang-kurangnya dipinda, supaya institusi berpemerintahan sendiri sepenuhnya. Kajian itu, dijalankan Chang-Da Wan dari Institut Penyelidikan Pengajian Tinggi Negara di Universiti Sains Malaysia, mengesan perkembangan sejarah yang membawa kepada keadaan autonomi universiti sekarang ini.

Chang mendapati walaupun universiti awam autonomi diiktiraf sebagai badan berkanun persekutuan, mereka masih perlu mematuhi rangka kerja tadbir urus yang sama dengan kakitangan awam dari segi skala gaji, kriteria kenaikan pangkat dan prosedur. 

“Dalam erti kata lain, mereka tidak mengamalkan autonomi yang sebetul-betulnya,” kata Wan Saiful. “Universiti tidak mempunyai kawalan penuh dalam bagaimana memperuntukkan dana dan geran penyelidikan. Mereka juga perlu mematuhi prosedur pemerolehan dan kewangan yang ditetapkan kementerian kewangan dan perbendaharaan.

Kebebasan mereka masih terhad.” Beliau menambah universiti swasta juga perlu mematuhi pekeliling, arahan dan rancangan yang melangkaui undang-undang. Sebelum ini, universiti di negara ini, termasuk milik kerajaan, betul-betul autonomi, katanya. 

“Contohnya, dari 1962 hingga 1971, Universiti Malaya (UM) berpemerintahan sendiri dibawah perlembagaan tersendiri dan diterajui individu yang mempunyai politik dan ideologi yang berbeza dengan kerajaan,” katanya. “Ketika itu, perlantikan berdasarkan merit, bukan politik. 

“Malangnya tidak lama selepas itu, kerajaan mahu mengawal universiti secara ketat melalui enakmen Auku pada 1971.” Wan Saiful berkata pindaan ke atas Auku mengeluarkan lebih banyak unsur autonomi. Beliau berkata pemimpin universiti tidak lagi terpilih secara demokratik tetapi dilantik kerajaan, sementara wakil akademi dikurangkan dalam tadbir urus universiti. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]