Wan Junaidi: 'Moratorium Bauksit' Di Lanjutkan Hingga 31 Disember !

KUALA LUMPUR: Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar bersama kerajaan Pahang bersetuju melanjutkan tempoh moratorium terhadap perlombongan dan eksport bauksit sehingga 31 Disember tahun ini untuk mengurangkan jumlah bauksit dalam stok simpanan.

Menteri Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar dalam kenyataan hari ini berkata beliau berharap lanjutan tempoh itu akan membolehkan bauksit dalam simpanan dikeluarkan secara terkawal berpandukan garis panduan yang ditetapkan kementerian.
Beliau berkata lanjutan moratorium itu tiada kaitan dengan Pilihan Raya Umum ke-14 tetapi sebagai tindakan terhadap aktiviti perlombongan haram yang dilakukan di tanah persendirian serta oleh syarikat yang tidak mengikut garis panduan sehingga menyebabkan pencemaran alam sekitar
“Saya akan meminta agensi-agensi penguat kuasa untuk mengambil tindakan sewajarnya terhadap perlombongan haram di tanah-tanah persendirian dan syarikat yang tidak bertanggungjawab,” katanya.
Beliau berkata stok simpanan bauksit di luar pelabuhan Kuantan pada peringkat awal pelaksanaan moratorium pada 27 November 2015 adalah 5.4 juta tan metrik, namun tinjauan terkini oleh pihak Jabatan Ukur dan Pemetaan pada April lalu mendapati terdapat pertambahan pada stok tersebut.
“Dalam hal ini, pihak kementerian bersama kerajaan negeri Pahang akan mencari kaedah terbaik dalam menangani isu ini secara tuntas.
“Sehingga 8 Jun 2017, sebanyak 5.8 juta tan metrik bauksit telah dieksport keluar melalui kedua-dua Pelabuhan Kuantan, Pahang dan Kemaman, Terengganu,” katanya. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]