Bauksit: Rasuah, Sembilan Orang Pegawai PTG Pahang Di Reman 7 Hari !

KUANTAN: Sembilan orang Penolong Penguat kuasa Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Pahang direman 7 hari mulai hari ini bagi membantu siasatan berkaitan perlombongan bauksit haram.
Majistret Tengku Eliana Tuan Kamaruzaman membenarkan permohonan reman Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) itu yang dikemukakan menerusi Timbalan Pendakwa Raya Mohammad Fadhly Mohd Zamri.
Semua suspek yang berusia 29 hingga 59 tahun itu ditahan bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009, perbuatan disyaki menerima rasuah bagi melindungi aktiviti perlombongan haram.
Mereka ditahan di sekitar daerah ini pada 3.30 hingga 3.45 petang semalam dan dibawa ke Kompleks Mahkamah pada 10.30 pagi dengan memakai baju lokap SPRM.
Mereka antara 10 individu yang ditahan dalam operasi khas SPRM ekoran aktiviti perlombongan itu masih berjalan, walaupun kerajaan mengenakan tempoh moratorium sehingga 31 Disember depan.
Turut ditahan ialah seorang pegawai kanan Jabatan Kastam Diraja Malaysia berusia 56 tahun yang direman sehingga 8 Ogos ini.
Dalam operasi itu, SPRM turut menahan 18 lori mengangkut bauksit dari lombong haram sekitar Bukit Goh dan Bukit Sagu di sini.
Pengarah Bahagian Perisikan SPRM, Datuk Seri Ahmad Khusairi Yahya mengesahkan pihaknya memantau kegiatan itu sejak beberapa bulan lalu. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]