Selamat Datang Ke Portal Pahang Daily Onlie (PDO) | Salam Ramadan Al-Mubarak Kepada Semua Pembaca Yang Beragama Islam

Rafizi Pertikaikan Pengumuman Lantik 'Tiga Menteri Kanan' Oleh Tun


KUALA LUMPUR: PKR mempertikaikan pengumuman 3 menteri kanan oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, mengatakan perkara itu belum dimuktamadkan dan pelantikan masih sedang dibincangkan dengan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pertikaikan ini muncul selepas Dr Mahathir hari ini menamakan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng sebagai menteri kewangan, Presiden PPBM Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai menteri dalam negeri dan Presiden Amanah Mohamad Sabu sebagai menteri pertahanan.

Beberapa jam kemudian, Naib Presiden PKR Rafizi Ramli mengeluarkan kenyataan mengatakan perbincangan dengan Dr Mahathir dan Anwar sedang berjalan.

Beliau berkata Dr Mahathir dalam perjalanan ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) di Cheras untuk bertemu Anwar yang sedang menjalani rawatan.

“Sebarang keputusan mengenai apa-apa perlantikan mestilah dipersetujui secara bersama oleh keempat-empat parti di dalam Pakatan Harapan.

“PKR yakin proses rundingan yang mengikuti semangat muafakat akan membantu mengukuhkan kerajaan Pakatan Harapan,” kata Rafizi, dan menambah ramai bertanyakan kepadanya tentang mengapa jawatan kanan tidak diberikan kepada PKR.

Dr Mahathir hari ini juga mengumumkan satu majlis penasihat untuk membantu kerajaan baharu. Ia dianggotai bekas menteri kewangan Tun Daim Zainuddin, hartawan Tan Sri Robert Kuok, bekas gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Akhtar Aziz, bekas presiden Petronas Tan Sri Mohd Hassan Marican, pakar ekonomi Jomo Kwame Sundaram, pakar ekonomi, Muhammad Abdul Khalid, dan tokoh kewartawanan, Datuk A Kadir Jasin. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]