PROMOSI HEBAT !! MURAH !! MURAH !! PM 601120682238 UNTUK INFO LANJUT
 

pahangdaily pahangdaily Author
Title: Siasatan Kes "SRC International", Jho Low Akan Menghubungi SPRM
Author: pahangdaily
Rating 5 of 5 Des:
KUALA LUMPUR:  Jutawan kontroversi, Low Taek Jho atau lebih dikenali sebagai Jho Low akan menghubungi penyiasat Malaysia  berkaitan kes...

KUALA LUMPUR: Jutawan kontroversi, Low Taek Jho atau lebih dikenali sebagai Jho Low akan menghubungi penyiasat Malaysia  berkaitan kes membabitkan SRC International Sdn Bhd yang merupakan anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Kenyataan Jho Low ini disampaikan oleh jurucakapnya.

Menurutnya, Jho Low memberi jaminan itu selepas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini mengeluarkan notis agar beliau tampil membantu siasatan.

“Melalui laporan media bertarikh 7 Jun 2018 (hari ini), Low difahamkan bahawa SPRM meminta bantuan beliau.

“Susulan notis SPRM itu, Low dengan segera mengarahkan peguamnya untuk menghubungi SPRM hari ini berhubung penyaluran bantuan tersebut,” menurut kenyataan itu.

SRC International Sdn Bhd ialah anak syarikat 1Malaysia Development Bhd (1MDB) sebelum diambil alih oleh Kementerian Kewangan pada 2012.

Selain Low, SPRM juga meminta Nik Faisal yang merupakan bekas pengarah dan ketua pegawai eksekutif SRC ketika syarikat itu ditubuhkan pada 2011 tampil membantu siasatan.

Low pula diketahui menjadi orang kepercayaan dan penasihat perniagaan bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Jabatan Kehakiman AS mendakwa beliau bertanggungjawab merancang skandal 1MDB, yang menyebabkan dana berbilion ringgit digelapkan dari syarikat pelaburan tersebut.

Walaupun tidak menjawat sebarang jawatan rasmi dalam 1MDB, Low didakwa sebagai antara penerima dana yang digunakan membeli hartanah dan aset, termasuk kapal layar mewah, lukisan dan barang kemas.

Beliau tidak dapat dikesan untuk sekian lama namun baru-baru ini Perdana Menteri , Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, kerajaan dapat menentukan secara kasar untuk mencari ahli perniagaan tersebut. #sumber

Advertisement

Post a Comment

 
Top