Selamat Datang Ke Portal Pahang Daily Onlie (PDO) | Salam Ramadan Al-Mubarak Kepada Semua Pembaca Yang Beragama Islam

Tun Mahathir: Baru Tiga Minggu, Kerajaan Bukan Tidak Konsisten


PETALING JAYA: Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak seharusnya dipanggil tidak konsisten kerana hanya baru tiga minggu ia mentadbir negara sejak memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14 yang lalu.

Dr Mahathir, yang juga merupakan pengerusi gabungan Pakatan Harapan berkata demikian semasa ditanya kemungkinan kerajaan baharu itu dilihat sebagai tidak konsisten oleh pelabur asing berikutan beberapa keputusan utama yang diambilnya baru-baru ini.

"Anda tidak boleh menilai kami sebagai tidak konsisten. Kami mahu menjadi konsisten dan mahu menjadi negara yang mesra perniagaan (bagi pelabur).

"Tidak kiralah mereka dari negara manapun, sama ada orang tempatan atau orang luar, mereka akan tetap dilayan sama. Jika mereka ada masalah, kerajaan ini akan membantu mereka," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan di sini, hari ini.

Dr Mahathir berkata sebarang keputusan yang diambil oleh kerajaan baharu, termasuk berkaitan dengan peluang pelaburan asing dan domestik, akan dibuat mengikut undang-undang sedia ada.

Sementara itu, Perdana Menteri juga berkata kesilapan yang dibuat oleh kerajaan sebelum ini mengenai kontrak atau perjanjian perniagaan akan dibetulkan oleh kerajaan sekarang sebelum meneruskannya.

"Kesilapan oleh kerajaan sebelum ini perlu diperbetulkan, kita tidak boleh terus dengan kesilapan itu. Ia akan diperbetulkan tetapi kami akan mengikut kontrak atau perjanjian yang diberikan (oleh kerajaan lepas).

"Hanya kalau ada suatu yang tidak betul dengan kontrak itu, kami akan mengambil tindakan," katanya. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]