Pahang Daily Onlie (PDO) Menzahirkan Sembah Tahniah, Gembira Di Atas Pelantikan Sultan Abdullah Sebagai Yang diPertuan Agong Ke-16 | Daulat Tuanku, Daulat Tuanku, Daulat Tuanku

Kerajaan Akan "Bubarkan" Biro Tata Negara Tidak Lama Lagi !


KUALA LUMPUR: Biro Tatanegara (BTN) akan dimansuhkan dalam tempoh terdekat, kata Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

“Kita tidak mahu BTN, ia akan dimansuhkan,” katanya pada forum “Perubahan Landskap Politik dan Aspirasi Belia” di Universiti Sunway di sini, hari ini.

Syed Saddiq mengulas langkah kerajaan menutup BTN yang dikecam pihak tertentu sejak beberapa tahun lepas kerana mendakwa biro itu digunakan untuk memupuk doktrin perkauman serta ketaksuban dan hanya menguntungkan tuan politiknya.

Menyentuh perkara lain, ahli Parlimen Muar itu berkata, beliau komited terhadap cadangan usia layak mengundi diturunkan daripada 21 tahun kepada 18 tahun.

“Saya komited untuk menjadikannya suatu kenyataan dalam penggal pentadbiran Pakatan Harapan (PH) sekarang.

“Kita tidak boleh memandang rendah kebijaksanaan mereka yang berusia 18 tahun dan menilai lebih tinggi kebijaksanaan mereka berusia lebih 50 tahun.”

Syed Saddiq berkata, sebaik sahaja PH mengumumkan mereka yang berusia 18 tahun layak mengundi, insentif besar akan diberi kepada parti politik untuk mendampingi kumpulan itu.

“Minda pengundi muda lebih terbuka, mereka juga terbuka kepada dialog dan forum serta berminat dengan Malaysia pelbagai kaum.”

Bagamanapun, katanya, konsep memperkenalkan identiti Malaysia dalam kalangan orang muda tidak akan tercapai, sekiranya tiada pembaharuan institusi. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]