Pengarah Bahagian Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Mohd. Roslan Mahayudin berkata, tindakan tu diambil selepas satu operasi serbuan dijalankan terhadap sebuah premis di Ipoh, Perak serta 15 premis di sekitar Lembah Kelang.
Katanya, serbuan serentak bersama beberapa agensi lain termasuk polis, Pasukan Penguatkuasa Pemulihan Hasil Negara (NRRET) dan Bank Negara Malaysia (BNM) itu merangkumi empat premis perniagaan, lapan premis kediaman dan tiga pusat server Monspace Group.
“Nilai rampasan barang termasuk komputer dan pelbagai produk syarikat adalah sebanyak RM980,352. Pelbagai wang tunai asing yang disita adalah sebanyak RM93,879.
“Sebanyak 26 buah kenderaan dengan nilai RM6.2 juta telah dibekukan daripada transaksi pindah hak milik. Tiada sebarang tangkaapan dilakukan,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini
Mohd. Roslan menambah, operasi yang dinamakan Ops Coin itu dijalankan hasil daripada keputusan Mesyuarat Sub Jawatankuasa berkenaan Kesalahan Berkaitan Penipuan Kewangan dan Scam (SCOFFS) dan risikan yang dijalankan oleh pihaknya bersama polis selama sebulan.
Beliau menjelaskan, siasatan dijalan di bawah Seksyen 27B, Akta Jualan Langsung dan Skim Anti Piramid 1993 dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001.
Ditanya berhubung bentuk tindakan yang akan diambil terhadap pihak pengasas Monspace Group, Mohd. Roslan berkata, pengasas terbabit memberikan kerjasama baik dalam siasatan berkenaan dan tiada keperluan untuk menahannya. #sumber