Pahang Daily Onlie (PDO) Menzahirkan Sembah Tahniah, Gembira Di Atas Pelantikan Sultan Abdullah Sebagai Yang diPertuan Agong Ke-16 | Daulat Tuanku, Daulat Tuanku, Daulat Tuanku

Menteri Kewangan: Ada Pihak Tawar Separuh Harga Kos HSR


KUALA LUMPUR: Kerajaan menerima tawaran pengurangan separuh daripada kos asal pembinaan projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura (HSR).

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata tawaran itu diterima selepas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, menyatakan hasrat untuk membatalkan projek mega itu selepas Pakatan Harapan (PH) membentuk kerajaan 9 Mei lalu.

Katanya, kerajaan masih belum menerima tawaran rasmi selain membayangkan kos asal pembinaan HSR berjumlah RM110 bilion yang dianggap terlalu tinggi.

"Ada pihak menawarkan separuh daripada kos keseluruhan projek. Kita tidak tahu sama ada ia serius, namun ia membuktikan kosnya memang tinggi," katanya kepada The Straits Times di sini, hari ini.

Guan Eng berkata, kerajaan terbuka untuk meneruskan projek HSR itu jika kos adalah berpatutan. "Ada asas untuk melaksanakan projek ini, tetapi bukan pada kos yang terlalu tinggi," katanya.

Singapura sebelum ini mendakwa, pihaknya terpaksa menanggung kos sedangkan Malaysia tidak memberikan jawapan yang jelas mengenai kedudukannya dalam projek berkenaan.

Dr Mahathir, ketika ditanya mengenai rungutan Singapura itu berkata, republik berkenaan sepatutnya sudah tahu pendirian Malaysia walaupun tidak ada notis rasmi diberikan.

Apabila ditanya jika Malaysia mempunyai pelan berbeza, Guan Eng berkata, satu perbincangan khas akan diadakan dengan Singapura.

The Straits Times juga memetik sumber Kerajaan Malaysia sebagai berkata, kos pampasan untuk membatalkan projek HSR adalah lebih rendah daripada anggaran awal sebanyak RM500 juta, tidak termasuk kos yang sudah dibelanjakan.

Bagaimanapun, kerajaan berpendapat jika Singapura boleh menawarkan pinjaman mudah, ia akan menurunkan kos faedah dengan ketara. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]