Selamat Datang Ke Portal Pahang Daily Onlie (PDO) | Salam Aidl Fitri Kepada Semua Pembaca Yang Beragama Islam

NGO Gesa Sekat Penggunaan Internet Remaja Bawah 16 Tahun


KUANTAN: Kerajaan disaran mengenakan sekatan terhadap penggunaan internet bagi remaja di bawah umur 16 tahun memandangkan perkembangan pesat media sosial ketika ini ibarat pisau yang boleh menghasilkan sesuatu yang berguna dan boleh juga disalahguna sehingga menghancurkan masyarakat.

Presiden Pertubuhan Anak Kelahiran Pahang (PAKP), Datuk Syed Mohammad Faiz Azemmant berkata, kebebasan menggunakan media sosial telah menjadi satu kuasa tanpa batasan yang boleh disalahgunakan oleh sesiapa sahaja malah jelas merosakkan generasi muda.

Menurutnya, sekatan itu juga bertujuan menghalang laman-laman web lucah dan berita tidak benar yang semakin banyak di internet daripada diakses oleh rakyat negara ini terutama golongan kanak-kanak serta remaja yang mudah terpengaruh dengan apa yang dilihat.

“Tidak perlu menyalahkan persekitaran di luar rumah jika kerosakan akhlak dan penularan benda-benda negatif begitu mudah diperoleh melalui media alternatif di rumah. Jelas sekali kerosakan akhlak boleh bermula di dalam rumah dan kemudiannya 'dikongsi' bersama rakan-rakan di luar.

"Sekatan yang dimaksudkan amat penting bagi mengawal gejala sosial dan moral golongan bawah umur. Pelbgai sekatan sudah wujud di negara ini seperti pembelian rokok, had umur masuk ke pusat hiburan, ambil lesen memandu, layak bekerja dan berkahwin tetapi negara kita masih tiada sekatan terhadap pelayar internet.
“Kita perlu sedar sentiasa ada pihak yang cuba menyalahgunakan internet dan sistem komunikasi di mana mereka tidak menyebarkan perkara-perkara yang baik untuk masyarakat tetapi hanya sesuatu yang buruk,” katanya ketika dihubungi pemberita di sini.

Jelas beliau lagi, kawalan terhadap internet lebih mudah dilakukan daripada cuba memperbaiki kerosakan minda yang telah menimpa masyarakat kesan daripada terpengaruh dengan perkara-perkara yang tidak baik.“Semua laman web lucah yang ada sekarang mudah diakses, bayangkan jika kanak-kanak terdedah dengan perkara-perkara yang tidak sepatutnya, mereka akan membesar dengan semua keburukan dan tidak baik untuk pembentukan masyarakat.

“Kerajaan juga perlu memberi fokus kepada pendidikan moral dan unsur keagamaan dalam memastikan rakyat negara ini membesar dengan nilai-nilai murni,” katanya.

Tegas beliau lagi, Malaysia mampu menjadi negara maju walaupun golongan bawah umur disekat dari menggunakan internet kerana telah banyak negara melakukan tindakan sama bagi mengekang masalah yang bakal timbul akibat penggunaan internet yang tidak mempunyai sempadan.

"Lihat saja antara negara yang menyekat penggunaan internet serta medium laman sosial seperti China, Korea Utara, Iran dan Turki. Ini kerana mereka sedar dengan ancaman yang bakal mereka hadapi jika tiada sekatan dikenakan ke atas warganegara mereka.

"Kita mungkin masih memikirkan aspek pembangunan dan kemajuan melalui dunia tanpa batasan, namun keperluan menyekat kebebasan penggunaan internet di kalangan golongan bawah umur ini perlu diteliti dan diberi perhatian khusus oleh kerajaan bagi mengelak sebarang kerosakan akhlak berlaku secara terus menerus di dalam masyarakat hari ini," tegasnya. #PDO

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]