Selamat Datang Ke Portal Pahang Daily Onlie (PDO)

Fuziah: Tabung Haji "Yakin" Kembalikan Keyakinan Pendeposit


KUALA LUMPUR: Lembaga Tabung Haji (TH) yakin dapat mengembalikan keyakinan pendeposit untuk terus mempercayai badan itu selaku pemegang amanah bagi mengurus dan menjamin simpanan serta pelaburan mereka.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Fuziah Salleh berkata menerusi pelan pemulihan komprehensif dan barisan pengurusan terbaru, TH optimis dapat kembali kepada landasan sebenar.

Beliau berkata TH kini sentiasa mengaplikasikan dua perkara mengikut akta iaitu tidak melanggar undang-undang dan memastikan tidak berlaku kelemahan dalam pengurusan kewangan demi mendapatkan keuntungan.

“Apabila kami letak di bawah seliaan Bank Negara jadi adalah pengawalan risiko di situ. Ini memastikan dapat mengembalikan kepercayaan orang ramai terhadap Tabung Haji supaya berada di landasan cukup terbaik,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menjadi tetamu program Ruang Bicara terbitan Bernama News Channel (saluran Astro 502) di Wisma Bernama malam tadi.

Selain itu, Fuziah berkata penubuhan syarikat tujuan khas (SPV) juga diyakini dapat memulih dan memaksimumkan pemulihan aset yang tidak menunjukkan prestasi serta dikawal selia oleh Bank Negara Malaysia (BNM) sejak 1 Jan lepas.

“Dalam pelaburan akan datang, kawal selia dari BNM dan BNM akan lihat pada risiko, dan risiko akan dilihat oleh Tabung Haji sendiri iaitu pengurusan yang baharu akan melihat kepada perkara ini...jadi insya-Allah tak akan berlaku keadaan yang Tabung Haji akan melabur dalam syarikat yang tidak menguntungkan,” katanya.

Justeru, beliau berharap rakyat khususnya pendeposit terus menyandarkan keyakinan tinggi kepada barisan pengurusan dan Ahli Lembaga Pengarah TH untuk menggerakkan agenda pemulihan seperti dirangka.

Isnin lepas, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mujahid Yusof Rawa memberitahu Dewan Rakyat bahawa TH berjaya meningkatkan jumlah aset sebanyak RM76.5 bilion berbanding nilai tanggungan dan deposit RM75.5 bilion pada tahun 2018 menerusi pelan pemulihan dan penstrukturan semula. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]