Selamat Datang Ke Portal Pahang Daily Onlie (PDO)

Premis Di Karak Tidak Import Sisa Sampah Plastik Luar Negara


KUANTAN - Premis pengasingan sisa sampah di Karak, Bentong disahkan tidak terlibat dalam aktiviti mengimport sisa sampah plastik dari negara luar.

Pengarah Jabatan Alam Sekitar (JAS) Pahang Rosli Zul berkata hasil siasatan mendapati plastik di situ merupakan sisa dari sebuah kilang pemprosesan kertas di Bentong, yang diserahkan kepada kontraktor untuk tujuan pelupusan.

"Kilang kertas itu mengimport kertas terpakai dari luar untuk dijadikan kertas kitar semula dan melantik kontraktor untuk menguruskan sisa plastik yang digunakan untuk membungkus kertas tersebut.

"Kontraktor tersebut, dipercayai atas inisiatif sendiri telah membawa sisa kertas dan plastik itu ke premis berkenaan untuk diasingkan sebelum dibawa ke kilang kitar semula di Bentong.

"Sehubungan itu, kita percaya kejadian di Bentong bukan kejadian pengimportan plastik dalam kuantiti besar seperti yang berlaku di Selangor," katanya semasa dihubungi di sini, hari ini.

Rosli berkata dapatan siasatan juga mendapati premis itu digunakan sebagai kawasan pengasingan oleh kontraktor terlibat untuk memisahkan plastik yang boleh dikitar semula atau perlu dilupuskan.

Katanya, tindakan lanjut terhadap pemilik premis itu akan diambil oleh Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp) atau Majlis Perbandaran Bentong, jika ada, kerana perkara itu terletak di bawah bidang kuasa mereka.

Ini susulan laporan media Sabtu lalu berhubung dakwaan Anggota Parlimen Bentong Wong Tack mengenai kewujudan gudang simpanan sisa plastik yang dikatakan sudah beroperasi selama setahun dan menerima sampah dari negara luar.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Alam Sekitar, Perladangan dan Bioteknologi negeri Datuk Seri Mohd Sharkar Shamsuddin pada 10 Jun lalu, memberi jaminan kerajaan negeri akan mengesan pemilik premis tersebut bagi tindakan sewajarnya. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]