SELAMAT DATANG KE PORTAL RAKYAT PAHANG DAILY ONLINE

187 Koperasi Sekolah Di Pahang Catat Nilai Aset RM24.8 Juta


KUANTAN - Sebanyak 187 koperasi sekolah di Pahang mempunyai nilai aset semasa berjumlah RM24.8 juta sehingga tahun lalu.

Pengarah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) negeri, Ibrahim Kasah berkata, jumlah aset itu merangkumi bangunan dan perniagaan dimiliki koperasi berkenaan.

Menurut beliau, pihaknya merekodkan sejumlah 104,079 guru, kakitangan sekolah dan pelajar menjadi ahli koperasi sekolah masing-masing sehingga Disember lalu.


"Berdasarkan rekod yang kami ada, jumlah koperasi terbanyak didaftarkan di Pahang ialah di Kuantan dengan 63 koperasi, Raub/Lipis (26), Temerloh (21), Muadzam Shah (19), Jerantut (17), Jengka/Maran (16), Bentong (15) dan Bera (10).

"Nilai modal atau syer semua koperasi itu mencecah RM1.6 juta, manakala jumlah untung rugi semasa pula sebanyak RM2.5 juta.

"SKM menyedari masih ada sekolah di Pahang belum mempunyai koperasi dan kita sedang melakukan program turun padang bagi memberi penerangan mengenai kepentingan (penubuhan) koperasi bagi memulakan amalan keusahawanan sejak di bangku sekolah," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Ibrahim berkata, kebanyakan koperasi sekolah di negeri ini juga mempunyai kemampuan dalam menghasilkan produk berkualiti tinggi dan SKM sedang mencari jalan untuk membantu mengkomersialkan produk berkenaan melalui kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri Pahang (JPNP) dan pemain industri yang berminat.

"Ada antara produk hasil inovasi koperasi sekolah mempunyai nilai komersial dan boleh dipasarkan dengan lebih luas. Cuma kita (SKM) mempunyai kekangan dari segi dana untuk menghasilkan produk itu secara besar-besaran.

"Paling penting kena paten terlebih dahulu produk dihasilkan. SKM sedang menjalinkan kerjasama dengan JPNP bagi memastikan setiap produk inovasi pelajar yang dikomersialkan kelak dapat memberi pulangan kepada koperasi (sekolah) terbabit," katanya. #sumber

1 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

Theresa loan said...

LOI THERESA

Kami kini memberi pinjaman kepada Asia Tengah Amerika liar

negara dan lain-lain @ 2% Kadar Faedah dengan NO KAWALAN KREDIT dari USD5000, hingga berbilion dolar sepanjang tempoh 12-144 Bulan.

REMUNERASI LENDING kami bermula dalam masa 3 bulan selepas penerima menerima pinjaman pada hari kelulusan dan kami menawarkan pelbagai

daripada pinjaman, termasuk:
* Penyatuan hutang
* Pinjaman Perniagaan
* Pinjaman Peribadi
* Pinjaman Rumah
* Pinjaman Kewangan Kereta

✔. Senarai hitam boleh dikenakan

✔. NO CHECK CREDIT

Kajian ✔.Debt atau perintah mahkamah boleh dikenakan

✔.ETC boleh memohon.
Pinjaman Tunai Theresa Syarikat ini adalah a

filem pinjaman berdaftar dan dibenarkan dan kami menawarkan pinjaman kepada semua warganegara yang tersenarai hitam, tidak semak KREDIT.

Terapkan sekarang dengan nombor mudah alih anda, nombor ID, nama penuh, jumlah pinjaman dan tempoh pinjaman kepada E-mel

: Nombor pejabat Theresaloancompany@gmail.com ++ 12817208403

Untuk kejelasan lanjut, jangan ragu untuk menghubungi kami atau WhatsApp (+12817208403).

Salam sejahtera,

Theresa

Pengiklan Pinjaman (Pr),

Pinjaman Theresa

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]