SELAMAT DATANG KE PORTAL RAKYAT PAHANG DAILY ONLINE

Bantu Pelajar Kurang Berkemampuan Dengan Hasil Pertanian


KUANTAN - Kerajaan Negeri Pahang telah meluluskan tanah seluas kira-kira 330 hektar di Sungai Lembing di sini untuk diusahakan Pahang Skills Development Centre (Pahang Skills) dengan aktiviti pertanian.

Pengerusi Pahang Skills Datuk Mas’ut Awang Samah berkata hasil aktiviti pertanian itu akan digunakan untuk menaja kos pengajian pelajar mereka yang kurang berkemampuan.

"Kita memperoleh kelulusan pada tahun ini dan aktiviti pertanian dijangka boleh dimulakan tahun hadapan dengan tanaman dirancang ialah kelapa sawit.

“Pahang Skills mempunyai pangkalan data bagi mengenal pasti pelajar yang memerlukan bantuan supaya mereka yang benar-benar memerlukannya tidak terlepas pandang,” katanya.

Mas’ut berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Program Pengukuhan Integriti dan Ikrar Bebas Rasuah di Pahang Skills di sini hari ini, yang turut dihadiri Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Pahang Mohamad Fauzi Husin.

Pada program itu, Pengarah Eksekutif Pahang Skills Suris Mihat mengetuai seramai 87 kakitangan Pahang Skills dan 500 pelajar melafazkan Ikrar Bebas Rasuah.

Mas’ut berkata pihaknya merancang menganjurkan slot program dan ceramah melibatkan pegawai SPRM dalam usaha menerapkan integriti dan pencegahan rasuah kepada pelajar di situ.

Pada perkembangan lain, Mas’ut berkata mereka menyasarkan kebolehpasaran graduan sebanyak 95 peratus pada tahun hadapan, berbanding 92 peratus pada masa kini. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]