SELAMAT DATANG KE PORTAL RAKYAT PAHANG DAILY ONLINE

Biacara Kes Dana SRC: Peguam Najib Mohon Butiran Lanjut


KUALA LUMPUR - Pihak pembelaan penasihat Undang-undang UMNO, Datuk Mohd. Hafarizam Harun akan memfailkan permohonan bagi mendapatkan butiran lanjut yang tidak terkandung dalam kertas pertuduhan membabitkan pengubahan wang haram. 

Perkara itu dimaklumkan Peguam Datuk Hasnal Rezua Merican pada sebutan semula kes itu di hadapan Hakim Azman Ahmad di Mahkamah Tinggi di sini sebentar tadi.

Menurut Hasnal Rezua permohonan itu berikutan terdapat perkembangan dalam perbicaraan kes SRC International Sdn. Bhd.

"Permohonan itu relevan dengan kes SRC yang sedang berlangsung di mana butiran lanjut yang tidak terkandung dalam pertuduhan mengenai dari mana sumber wang yang tertulis dalam cek atas nama bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak. Pihak kami dimaklumkan perkembangan terbaharu bahawa saksi pendakwaan, pegawai  penyiasat SPRM mengesahkan ada kemasukan RM600 juta ke akaun Najib, " katanya yang akan memfailkan permohonan itu pada 6 September ini.

Ujarnya, dalam keterangan saksi itu, berkata, kemasukan dana RM600 juta itu adalah daripada Putera Arab Saudi dan Kementerian Kewangan Riyadh.

Justeru beliau memaklumkan, perkara itu mempunyai kaitan dalam kes yang dituduh terhadap anak guamnya yang didakwa atas tuduhan pengubahan wang haram menerusi cek milik Najib yang dimasukkan ke dalam akaun firma guaman Mohd. Hafarizam.

Terdahulu Timbalan Pendakwa Raya, Mohd. Ashrof Adrin Kamarul memberitahu kepada mahkamah bahawa pihaknya sudah dimaklumkan mengenai perkara itu.

Berikutan itu Hakim Azman Ahmad kemudian, menetapkan pendengaran permohonan pada 23 September ini.

Sementara itu berhubung dengan tarikh perbicaraan mahkamah menetapkan selama empat hari bermula 22 Oktober serta 11 hingga 13 November ini dengan 15 saksi pendakwaan dipanggil memberi keterangan.

Pada 21 Februari Mohd. Hafarizam, 47, yang juga Penasihat Undang-undang UMNO mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan membabitkan diri dalam aktiviti pengubahan wang haram berjumlah RM15 juta.

Mengikut pertuduhan pertama dan kedua Mohd. Hafarizam yang turut mewakili beberapa kes sivil Najib didakwa telah melibatkan diri secara langsung dalam tiga transaksi yang melibatkan hasil daripada aktiviti haram dengan memasukkan tiga keping cek AmIslamic Bank berjumlah RM15 juta milik Mohd. Najib Abdul Razak ke dalam akaun pelanggan firma guaman miliknya Tetuan, Hafarizam, Wan & Aisha Mubarak (HWAM).

Kesemua kesalahan  itu didakwa dilakukan di CIMB Bank Cawangan PWTC, Menara Dato' Onn, Jalan Tun Ismail di sini antara 16 April 2014 hingga 12 Februari 2015.

Berikutan itu kedua-dua pertuduhan terhadapnya dikemukakan mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLATFPUAA) yang boleh dihukum di bawah Seksyen 4(1) akta yang sama.

Hukuman bagi seksyen itu memperuntukkan penjara maksimum 15 tahun dan boleh didenda minimum lima kali ganda hasil aktiviti haram atau RM5 juta atau mana-mana yang lebih tinggi jika sabit kesalahan. #sumber

1 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

Theresa loan said...

LOI THERESA

Kami kini memberi pinjaman kepada Asia Tengah Amerika liar

negara dan lain-lain @ 2% Kadar Faedah dengan NO KAWALAN KREDIT dari USD5000, hingga berbilion dolar sepanjang tempoh 12-144 Bulan.

REMUNERASI LENDING kami bermula dalam masa 3 bulan selepas penerima menerima pinjaman pada hari kelulusan dan kami menawarkan pelbagai

daripada pinjaman, termasuk:
* Penyatuan hutang
* Pinjaman Perniagaan
* Pinjaman Peribadi
* Pinjaman Rumah
* Pinjaman Kewangan Kereta

✔. Senarai hitam boleh dikenakan

✔. NO CHECK CREDIT

Kajian ✔.Debt atau perintah mahkamah boleh dikenakan

✔.ETC boleh memohon.
Pinjaman Tunai Theresa Syarikat ini adalah a

filem pinjaman berdaftar dan dibenarkan dan kami menawarkan pinjaman kepada semua warganegara yang tersenarai hitam, tidak semak KREDIT.

Terapkan sekarang dengan nombor mudah alih anda, nombor ID, nama penuh, jumlah pinjaman dan tempoh pinjaman kepada E-mel

: Nombor pejabat Theresaloancompany@gmail.com ++ 12817208403

Untuk kejelasan lanjut, jangan ragu untuk menghubungi kami atau WhatsApp (+12817208403).

Salam sejahtera,

Theresa

Pengiklan Pinjaman (Pr),

Pinjaman Theresa

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]