SELAMAT DATANG KE PORTAL RAKYAT PAHANG DAILY ONLINE

Kes Pasang Bendera Terbalik, Pahang Kaji Semula Kompaun !


KUANTAN - Kerajaan Pahang akan mengkaji semula kadar kompaun bagi kesalahan memasang bendera dalam keadaan tidak sempurna berikutan kadar sedia ada terlalu rendah.

Exco Perumahan dan Kerajaan negeri, Abdul Rahim Muda berkata, penelitian terperinci harus dilakukan disebabkan denda tersebut sudah termaktub dalam peruntukan undang-undang.

Menurutnya, perkara itu akan dibincangkan dalam Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) negeri dalam masa terdekat bagi mencadangkan jumlah kompaun yang lebih bersesuaian dengan kesalahan berkenaan.

"Perkara untuk menaikkan kadar kompaun tersebut kita perlu lakukan perbincangan dalam mesyuarat dan jika ia diluluskan, kita perlu juga lakukan semakan kerana peruntukan undang-undang membabitkan pihak berkuasa tempatan (PBT) sebelum melaksanakannya.

"Ia membabitkan peruntukan undang-undang di peringkat Persekutuan kerana semua PBT menggunakan atau mengenakan kadar kompaun yang sama.

"Memang kita menyedari jumlah kompaun RM500 yang dikenakan sekarang boleh dikatakan agak rendah jika dibandingkan dengan kesalahan dilakukan pemilik premis tapi ia perlu dibincangkan dengan teliti dan banyak aspek perlu diambil kira," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media pada Program Pelancaran Pasukan Khas 'Task Force' Kebersihan Kuantan di Taman Tasik Bandar, di sini hari ini.

Turut hadir, Pengarah Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp) negeri, Sharuddin Hamid dan Setiausaha Majlis Perbandaran Kuantan (MPK), Datuk Hamiza Hamzah.

Abdul Rahim mencuba membawa jentera itala untuk membersihkan sampah ketika gimik perasmian Program Pelancaran Pasukan Khas di Taman Bandar, Indera Mahkota, di sini hari ini.
Abdul Rahim berkata demikian selepas diminta mengulas mengenai komen netizen yang menganggap kadar kompaun RM500 dikenakan MPK terhadap pemilik premis dekat Sungai Isap yang memasang bendera Jalur Gemilang dalam keadaan terbalik baru-baru ini, terlalu rendah.

Terdahulu, pemilik premis yang telah memasang bendera Jalur Gemilang dalam keadaan terbalik sudah dikenakan kompaun mengikut Akta Kerajaan Tempatan 171 (1976).

Sementara itu, Hamiza berkata, kadar kompaun RM500 itu adalah maksimum dan mungkin boleh disemak semula dalam memastikan pemilik premis lebih peka dengan cara pemasangan bendera Jalur Gemilang atau bendera negeri yang betul.

"Perkara ini perlu dibincangkan melalui kerajaan negeri dan sebarang cadangan atau keputusan perlu dibawa kepada perhatian (kerajaan) Persekutuan kerana ia membabitkan pindaan dalam akta PBT seluruh negara," katanya. #sumber

2 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

Isabella Charlotte said...

Akhirnya saya mendapat hutang saya dan saya mempunyai wang yang cukup untuk membeli-belah Krismas saya. Semuanya berlaku kerana saya tersandung ke alamat e-mel ini blankatm002@gmail.com pada mulanya saya sedang mencari untuk mendapatkan pekerjaan tambahan untuk meningkatkan gaji saya dan saya dapati bagaimana kad atm kosong dari syarikat ini memberikan anda lebih dari $ 20,000 semua dalam 1 bulan. Pada mulanya saya walaupun ia adalah satu lagi skim internet sehingga saya melihat beberapa ulasan bagaimana kad kosong ini dari syarikat ini telah mengubah kehidupan ramai tanpa teragak-agak saya memerintahkan untuk kad dan dalam masa kurang dari 7 hari ia telah disampaikan kepada saya dan ejen itu menunjukkan saya bagaimana ia berfungsi dan ia telah diuji hanya 3 minggu dan segala-galanya seolah-olah kurang tertekan syarikat ini telah benar-benar mengubah hidup saya dan taraf hidup. Saya akan mengasihi anda di laman web ini untuk melawat blankatm002@gmail.com dan dapatkan kad hari ini untuk mengurangkan stres dan mendapatkan wang yang baik dengan cepat.

Theresa loan said...

LOI THERESA

Kami kini memberi pinjaman kepada Asia Tengah Amerika liar

negara dan lain-lain @ 2% Kadar Faedah dengan NO KAWALAN KREDIT dari USD5000, hingga berbilion dolar sepanjang tempoh 12-144 Bulan.

REMUNERASI LENDING kami bermula dalam masa 3 bulan selepas penerima menerima pinjaman pada hari kelulusan dan kami menawarkan pelbagai

daripada pinjaman, termasuk:
* Penyatuan hutang
* Pinjaman Perniagaan
* Pinjaman Peribadi
* Pinjaman Rumah
* Pinjaman Kewangan Kereta

✔. Senarai hitam boleh dikenakan

✔. NO CHECK CREDIT

Kajian ✔.Debt atau perintah mahkamah boleh dikenakan

✔.ETC boleh memohon.
Pinjaman Tunai Theresa Syarikat ini adalah a

filem pinjaman berdaftar dan dibenarkan dan kami menawarkan pinjaman kepada semua warganegara yang tersenarai hitam, tidak semak KREDIT.

Terapkan sekarang dengan nombor mudah alih anda, nombor ID, nama penuh, jumlah pinjaman dan tempoh pinjaman kepada E-mel

: Nombor pejabat Theresaloancompany@gmail.com ++ 12817208403

Untuk kejelasan lanjut, jangan ragu untuk menghubungi kami atau WhatsApp (+12817208403).

Salam sejahtera,

Theresa

Pengiklan Pinjaman (Pr),

Pinjaman Theresa

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]