Selamat Datang Ke Portal Pahang Daily Onlie (PDO) | Nak Iklan Bisnes Anda, Sila Klik Menu Hubungi Di Atas

Bauksit: Penduduk Tubuhkan Persatuan Jaga Kepentingan !


KUANTAN - Sempena pengumuman kerajaan yang menyokong aktiviti perlombongan dan pengeksportan bauksit penduduk Felda Bukit Goh, di sini sepakat menubuhkan Pertubuhan Gagasan Dua Generasi Kuantan Pahang berkuatkuasa hari ini.

Pengerusinya, Jefri Salim berkata, objektif pertubuhan ini adalah untuk menjaga kepentingan 671 peneroka yang juga pemilik tanah di tanah rancangan tersebut.

Menurutnya, daripada jumlah itu hanya 30 peratus penduduk dan pemilik tanah yang terlibat dengan operasi bauksit manakala selebihnya tidak.

"Oleh itu, tujuan pertubuhan ini diwujudkan adalah bagi menjaga kepentingan dan kebajikan kedua-dua belah pihak penduduk, yang terlibat mahupun tidak.

"Kebenaran kerajaan tentunya menggembirakan pemilik tanah kerana sudah lebih dua tahun menderita tiada pendapatan akibat telah menandatangani perjanjian dengan pelombong.

"Ada yang tanah sudah korek, ada yang belum, ada yang terima duit dan ada yang tidak," katanya.

Jefri berkata, pemilik dan penduduk lain yang tak terlibat tentu tidak setuju kerana bimbang pencemaran udara, air dan perkara inilah yang pertubuhan akan tengok dan ambil kira.

"Tujuan utama diwujudkan adalah mengkaji semula perjanjian lama yang sudah ditandatangani oleh pemilik tanah dan penduduk.

"Kita tidak mahu penduduk terutama generasi pertama teraniaya atau rugi besar dengan perjanjian lama itu," katanya yang juga Pengerusi Majlis Perwakilan Penduduk Kampung (MPKK) Bukit Goh.

Menurut Jefri, setiap ketua keluarga penduduk dialu-alukan mendaftar sebagai ahli pertubuhan dengan yuran RM10.

"Mesyuarat Agong kali pertama pertubuhan ini akan dilaksanakan minggu depan.

"Pertubuhan juga katanya akan merancang projek jangka panjang termasuk penanaman semula kelapa sawit pada masa akan datang," katanya. #sumber

1 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

xenadiana said...

Dimana lagi mau main Poker Uang asli deposit pulsa hanya dengan modal 10rb? Di Anapokerlah Tempatnya!

Cara deposit pulsa yang mudah, bisa dari Indomaret ataupun Alfamart. Gabung sekarang dengan Anapoker, Situs Poker Terpercaya di Indonesia

Contact Anapoker Sekarang
Whatsapp : 0852 2255 5128
Line ID : agenS1288
Telegram : agenS128

Kunjungi Situs Games Online Uang Asli Terpercaya Lainnya :
link alternatif sbobet

sbobet alternatif

login sbobet

link sbobet

sabung ayam online

adu ayam

casino online

poker deposit pulsa

deposit pulsa poker

deposit pulsa

deposit pulsa

deposit pulsa
Jackpot Gede hanya dengan 1000 Rupiah

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]