Selamat Datang Ke Portal Pahang Daily Onlie (PDO)

Jerebu: Pahang Minta Masjid Di Rompin Tunaikan Solat Hajat


KUANTAN - Kerajaan Pahang meminta Jabatan Agama Islam dapat memastikan setiap masjid di daerah Rompin menunaikan solat hajat Istisqa sebagai usaha mengurangkan kadar jerebu.

Exco Hal Ehwal Agama Islam, Pelajaran dan Kesihatan Pahang, Datuk Seri Syed Ibrahim Syed Ahmad berkata, usaha itu juga bagi mengelakkan kualiti udara tidak sihat daripada berterusan.

Menurutnya, solat berkenaan diharap dapat menurunkan hujan dan membantu pelajar dapat menduduki peperiksaan akhir tahun dengan selesa.

"Kita bimbang keadaan ini berterusan tambahan pula sekarang musim peperiksaan. UPSR sedang berjalan manakala PT3 dan SPM hampir tiba.

"Sehubungan itu saya berharap sesuatu yang positif dapat dilakukan.

"Salah satu daripadanya ialah memastikan masjid mengadakan solat hajat. Jika hujan turun ini juga salah satu faktor pemulihan," katanya ketika dihubungi  hari ini.

Sebanyak 15 sekolah rendah dan sebuah sekolah menengah di Rompin ditutup hari ini selepas bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) di daerah itu masih tidak sihat.

Walaupun bacaan IPU pada jam 11 pagi ini menurun kepada 85 berbanding 227 semalam namun keputusan penutupan sekolah itu sebagai langkah berjaga-jaga untuk kesihatan murid dan guru.

Syed Ibrahim berkata, jika kualiti udara dalam keadaan terkawal sesi persekolahan akan dibuka semula esok. #sumber

1 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

xenadiana said...

Dimana lagi mau main Poker Uang asli deposit pulsa hanya dengan modal 10rb? Di Anapokerlah Tempatnya!

Cara deposit pulsa yang mudah, bisa dari Indomaret ataupun Alfamart. Gabung sekarang dengan Anapoker, Situs Poker Terpercaya di Indonesia

Contact Anapoker Sekarang
Whatsapp : 0852 2255 5128
Line ID : agenS1288
Telegram : agenS128

Kunjungi Situs Games Online Uang Asli Terpercaya Lainnya :
link alternatif sbobet

sbobet alternatif

login sbobet

link sbobet

sabung ayam online

adu ayam

casino online

poker deposit pulsa

deposit pulsa poker

deposit pulsa

deposit pulsa

deposit pulsa
Jackpot Gede hanya dengan 1000 Rupiah

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]