Selamat Datang Ke Portal Pahang Daily Onlie (PDO) | Nak Iklan Bisnes Anda, Sila Klik Menu Hubungi Di Atas

Seramai 3,928 Orang Asli Di Pahang Memeluk Agama Islam !


KUANTAN - Seramai 3,928 orang asli di negeri ini memeluk agama Islam hasil dakwah pembantu penggerak daripada lulusan Program Pembangunan Tamadun Masyarakat Asli Yayasan Pahang (Petama) sejak 2008 hingga Julai lalu.

Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berkata, dakwah yang diberikan pembantu penggerak membantu membuka pintu hati masyarakat orang asli berminat dengan Islam.

“Petama yang diwujudkan oleh Yayasan Pahang pada Mei 1998 lalu diuruskan Kolej Universiti Yayasan Pahang (UCYP) iaitu anak syarikat milik penuh Yayasan Pahang.

"Sehingga kini, UCYP melahirkan seramai 799 pelajar orang asli yang mampu menjadi pemimpin Islam dan ejen perubahan serta pembangunan di dalam masyarakat mereka sendiri," katanya pada majlis pengislaman dan meraikan saudara baru di Yayasan Pahang hari ini.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Exco Hal Ehwal Agama Islam, Pelajaran dan Kesihatan Negeri Pahang, Datuk Seri Syed Ibrahim Syed Ahmad.

Turut hadir, Timbalan Yang Dipertua Majlis Ugama Islam Dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP), Datuk Sri Wan Haji Abdul Wahid Wan Hassan.

Wan Rosdy berkata, pada hari ini menyaksikan pengislaman seramai 47 orang saudara baharu yang terdiri daripada masyakat orang asli dari Rompin.

Jelasnya, selain itu turut diraikan 21 orang saudara baru yang telah memeluk Islam baru-baru ini yang terdiri daripada Cina, India, Bumiputera Sarawak dan orang asli.

"Saya harap semua saudara baru dapat meneruskan dan meningkatkan keimanan serta ketakwaan kepada ALLAH SWT pada masa akan datang," katanya. #sumber

1 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

xenadiana said...

Dimana lagi mau main Poker Uang asli deposit pulsa hanya dengan modal 10rb? Di Anapokerlah Tempatnya!

Cara deposit pulsa yang mudah, bisa dari Indomaret ataupun Alfamart. Gabung sekarang dengan Anapoker, Situs Poker Terpercaya di Indonesia

Contact Anapoker Sekarang
Whatsapp : 0852 2255 5128
Line ID : agenS1288
Telegram : agenS128

Kunjungi Situs Games Online Uang Asli Terpercaya Lainnya :
link alternatif sbobet

sbobet alternatif

login sbobet

link sbobet

sabung ayam online

adu ayam

casino online

poker deposit pulsa

deposit pulsa poker

deposit pulsa

deposit pulsa

deposit pulsa
Jackpot Gede hanya dengan 1000 Rupiah

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]