Selamat Datang Ke Portal Pahang Daily Onlie (PDO)

Isu Monopoli Pasir Di Pahang: PPPB Mahu Berdialog Secara Terbuka Dengan Leftenan Kolonel (B) Nor Hashim


KUANTAN:  Permuafakatan Pengusaha Pasir Pahang (PPPP) mempelawa Ketua Pegawai Eksekutif Pengurusan Pasir Pahang Berhad (PPPB), Leftenan Kolonel (B) Nor Hashim Abdul Aziz untuk berdialog secara terbuka bagi menjernihkan keadaan berhubung isu monopoli pasir di Pahang selepas ia tular di laman media sosial dan menjadi perbincangan ramai.
Dialog terbuka itu boleh dijadikan sebagai medium untuk Nor Hashim menjelaskan peranan sebenar PPPB sebagai syarikat penyelaras pengeluaran pasir syarikat berkaitan kerajaan (GLC) di negeri Pahang.
Pengerusi PPPP, Tengku Rosfaizal Bahakeri Shah berkata, antara yang perlu dijelaskan oleh Nor Hashim adalah apakah tujuan penubuhan PPPB, siapa kakitangan di sebalik syarikat itu? dan adakah mereka berpengalaman menguruskan aktiviti perlombongan pasir?

"Bagaimana mereka berupaya mengawal operator sepanjang kerja perlombongan dilaksanakan? Ini soalan dasar supaya tidak diperkotak katikkan oleh rakyat.
"Turut perlu dijelaskan oleh Nor Hashim adalah apa yang melayakkannya dilantik sebagai CEO PPPB?. Ini kerana ada dakwaan yang mendakwanya mewakili Sultan Pahang di dalam syarikat ini, adakah ianya benar? Bolehkah Nor Hashim mengesahkan dakwaan ini atau membuktikan menerusi hitam putih?

"Selain itu, PPPP juga ingin tahu bagaimana cara pengagihan kosensi dilakukan? adakah melalui tender terbuka? apakah kelayakan pemohon? sudah adakah prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan kepada operator yang telah berjaya sebelum ini? jika belum bagaimana boleh ada kelulusan tanpa ada SOP?," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Dalam pada itu, Tengku Rosfaizal berkata, Nor Hashim juga perlu menjelaskan berhubung kadar bayaran deposit dan tribute yang dikenakan terhadap pasir sungai dan pasir laut yang mana perkara itu perlu diketahui umum kerana pasir juga merupakan hak rakyat yang diuruskan syarikat berkenaan.

"Kemanakah hasil disalurkan oleh PPPB, apakah kepentingan dan impak kepada ekonomi? adakah ia menyumbang pada pembangunan negeri Pahang dan menjaga kebajikan rakyat?
"Turut perlu dijelaskan oleh Nor Hashim siapakah yang membuat keputusan dalam mesyuarat PPPB dan apakah jaminan tiada unsur penyelewengan dan kroni berlaku sepanjang pemilihan operator? bagaimanakah operator mahu berurusan sedangkan tiada laman web untuk rujukan?," soalnya.

Katanya, pelbagai pihak mengetahui industri pasir pada hari ini mendapat sambutan baik dari pelabur yang ingin datang ke Pahang memandangkan pasarannya luas hingga ke luar negara, jadi bagaimana PPPB membantu memudahkan operator untuk mengeksport pasir luar negara?.
"PPPP akan mengemukakan surat rasmi kepada Nor Hashim dalam masa terdekat dan akan menyediakan tempat untuk dialog diadakan.
"Apa yang diharapkan, CEO PPPB itu dapat hadir dan tidak mengelak atau mencipta alasan untuk tidak hadir pada sesi dialog berkenaan," katanya.
Beliau berkata, Nor Hashim perlu membuktikan kepada rakyat dan dengan maklumat yang diberikan olehnya nanti begitu berguna kepada operator dan rakyat khususnya di Pahang.  #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]