Selamat Datang Ke Portal Pahang Daily Onlie (PDO)

Monopoli Pasir Di Negeri Pahang: PPPP Buat Laporan SPRM !


Permuafakatan Pengusaha Pasir Pahang (PPPP) membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini berhubung dakwaan berlaku monopoli dalam industri perlombongan pasir di Pahang.

Laporan itu dibuat oleh Pengerusi Permuafakatan Pengusaha Pasir Pahang (PPPP), Tengku Rosfaizal Tengku Bahakeri Shah di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya.

Laporan itu bagi menggesa SPRM supaya segera melakukan siasatan berhubung dakwaan tersebut dan menyiasat pihak yang terlibat dalam memonopoli projek berkenaan.

PPPP berharap agar Ketua Pesuruhjaya SPRM, Latheefa Koya mengambil serius berhubung dakwaan itu sekali gus membantu menghentikan amalan kroni dalam industri perlombongan pasir di Pahang.

PPPP juga telah menghantar surat kepada Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli, YB Dr. Xavier Jayakumar bagi memohon supaya mengantung sementara permit eksport (AP) pasir atas syarikat Syarikat Pengurusan Pasir Pahang Berhad sementara siasatan dijalankan.

Selain itu, kita juga menggesa Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail menjelaskan peranan sebenar Syarikat Pengurusan Pasir Pahang Berhad dalam menyelaras aktiviti pengeluaran pasir di Pahang.

PPPP juga ingin tahu, menerusi penubuhan syarikat berkenaan, apa jaminan kebaikan kepada ekonomi dan rakyat negeri ini. Hasilnya disalur ke mana? dan adakah ia akan menyumbang kepada pembangunan negeri dan kebajikan rakyat di Pahang?

Ini perlu dijelaskan oleh kerajaan negeri dan Wan Rosdy kerana pasir ini juga merupakan hak rakyat yang diuruskan syarikat berkenaan.

Selain itu, Wan Rosdy juga perlu menjelaskan bagaimana proses pengagihan konsesi dilaksanakan kepada operator. Siapakah yang membuat keputusan dan apakah jaminan tiada unsur penyelewengan berlaku?

Menteri Besar juga perlu menjelaskan siapa pekerja di sebalik syarikat berkenaan untuk memudahkan rakyat berurusan kerana tiada laman web untuk rujukan.

Pengerusi Permuafakatan Pengusaha Pasir Pahang (PPPP), Tengku Rosfaizal Tengku Bahakeri Shah. #PDO

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]