SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI, MAF ZAHIR BATIN DARIPADA KREW PENERBITAN PAHANG DAILY ONLINE

Peratus Kematian Pesakit COVID-19 Di Negara Lebih Rendah


PUTRAJAYA: Peratus kes kematian pesakit COVID-19 di negara ini iaitu sekitar 1.58 peratus, adalah jauh lebih rendah berbanding negara lain.
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, peratusan purata negara lain bagi kes kematian pesakit COVID-19 ialah sekitar 4.6 peratus atau 5.6 peratus.
“Negara kita kadar kematian adalah rendah (dan ini) menunjukkan perkhidmatan perubatan yang diberikan kepada pesakit terutamanya yang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) di tahap baik dan memuaskan.
“Pakar bius kita juga dapat merawat pesakit dengan baik secara tidak langsung dapat memberi rawatan yang mantap. (Dan ini) dapat memberi kesan kepada semua pesakit di wad dan ICU.
“Apabila lihat sekarang 88 peratus daripada pesakit COVID-19 yang positif di negara ini mempunyai gejala ringan dan tiada gejala.
“Lapan hingga 10 hari masa diambil untuk ujian saringan dan mereka mestilah negatif lebih 24 jam sebelum dibenarkan pulang,” katanya pada sidang media harian COVID-19, di sini, hari ini.
Sehingga kini, Malaysia mencatatkan sebanyak 4,228 kes positif COVID19 dan sebanyak 67 kematian dilaporkan. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]