SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI, MAF ZAHIR BATIN DARIPADA KREW PENERBITAN PAHANG DAILY ONLINE

Annuar: Isu 'U-Turn', Panggil Gabenor BNM Buat Penjelasan !


KUALA LUMPUR – Tan Sri Annuar Musa menyarankan agar Gabenor Bank Negara (BNM) dipanggil untuk membuat penjelasan.
Perkara itu dipercayai ada kaitannya kenyataan BNM semalam berhubung moritorium penangguhan bayaran pinjaman sehingga Oktober 2020 sebagaimana diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini.
"Governor BNM wajar di panggil dan membuat penjelasan,” demikian ciapan Menteri Wilayah Persekutuan itu di Twitter.
Semalam, kecoh di laman sosial mengenai kenyataan terbaru isu moratorium yang dikeluarkan oleh pihak Bank Negara Malaysia (BNM).
Ramai dalam kalangan netizen menzahirkan rasa terkejut kerana sebelum ini dinyatakan peminjam akan menerima tangguhan bayaran secara automatik dalam tempoh enam bulan berikutan penularan wabak pandemik Covid-19.
Bagaimanapun, menerusi kenyataan terbaru malam tadi, dimaklumkan peminjam perlu membuat pemohonan jika bersetuju dengan penangguhan tersebut dan turut dinyatakan tentang kadar faedah yang perlu dibayar.
Laman Facebook BNM dihujani ribuan komen netizen yang rata-rata menyatakan rasa tidak puas hati terhadap pengumuman terbaharu bank Pusat itu yang disifatkan sebagai mengelirukan peminjam.
Kalangan netizen juga berpendapat BNM gagal dalam membuat keputusan yang konsisten dengan matlamat asal kelonggaran pembayaran balik pinjaman yang sepatutnya memudahkan rakyat. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]