SALAM MAULIDURRASUL KEPADA PEMBACA PDO YANG BERAGAMA ISLAM| JIKA ADA ISU RAKYAT INGIN DISIARKAN, BOLEH EMAIL KE PAHANGDAILY@YAHOO.COM | JANGAN LUPA LIKE, FOLLOW N SHARE PAHANG DAILY ONLINE DI FACEBOOK # INSTAGRAM # TWITTER

Ops Durian Di Raub, Jabatan Imigresen Berjaya Memberkas 110 Orang Pekerja Warga Asing !

 


RAUB - Sebanyak 11 buah kebun durian Musang King dan tiga kilang memproses raja buah di daerah ini diserbu dalam empat siri Ops Durian setakat ini.

Dalam operasi Jabatan Imigresen Malaysia bermula 13 Ogos lalu, seramai 110 warga asing termasuk enam wanita berjaya diberkas di kediaman pekerja, rumah kongsi dan kilang selain di rumah majikan terlibat.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Indera Khairul Dzaimee Daud berkata, jumlah tersebut menyaksikan seramai 94 warga Indonesia ditahan diikuti Myanmar (8 orang), Bangladesh dan Pakistan masing-masing empat orang.

"Antara kesalahan yang dilakukan ialah tidak memiliki dokumen sah dan tinggal lebih masa menggunakan pas lawatan sosial.

"Kesemua mereka itu melakukan kesalahan mengikut Seksyen 6 (1) (c) i iaitu tidak memiliki dokumen sah dan Seksyen 15(1) (c) i iaitu tinggal lebih masa.

"Tahanan akan dibawa ke Depoh Kemayan untuk ditahan reman bagi siasatan lanjut," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Hadir sama dalam operasi tersebut, Pengarah Imigresen Pahang, Muhammad Hatta Kasim.

Dalam pada itu, Khairul memberitahu beberapa cabaran dihadapi oleh anggota terlibat antaranya insiden dikejar anjing selain kawasan yang luas dan berbukit bukau.

"Ia merangkumi kawasan luas hingga membabitkan keluasan kira-kira 8,893 hektar, berselerak dan berbukit bukau, selain ada pemilik kebun menggunakan khidmat anjing terlatih hingga ada anggota jabatan itu dikejar haiwan terbabit.

"Operasi juga terpaksa dijalankan pada waktu tengah malam atau awal pagi supaya kehadiran mereka tidak dapat dikesan," katanya. #sumber

0 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]