Pages

Paip Musnah: Penduduk Di Tujuh Perkampungan Orang Asli Bera Buat Laporan SPRM Isu Tersebut!

TEMERLOH, 9 Feb - Para penduduk daripada tujuh buah perkampungan Orang Asli di Bera, semalam tampil membuat laporan di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) di sini bagi meminta siasatan kejadian memusnahkan saluran paip air akibat perbalahan antara kontraktor dan subkontraktor projek berkenaan. Mereka mendakwa, akibat kemusnahan tersebut menyebabkan penduduk yang terdiri daripada 240 keluarga Orang Asli Semelai di kampung-kampung Kuala Serting, Lubok Perah, Lengot, Patir, Lubok Tambangan, Pasal dan Bukit Ngeri terputus bekalan air bersih yang diperolehi mereka sebelum ini. Jurucakap kumpulan tersebut Bob Manolan (foto) berkata, kejadian merosakkan paip air oleh subkontraktor yang tidak berpuas hati kerana mendakwa tidak menerima bayaran daripada kontraktor utama itu, berlaku antara 6 hingga 12 Januari lepas. “Pada hari tersebut subkontraktor telah menggunakan jentolak membongkar saluran paip yang telah ditanam lalu dipecah dan dimusnahkan. “Bayangkan, bertahun-tahun kerja memasukkan bekalan air tapi bila dah siap dimusnahkan pula. Kesian orang kampung, menunggu bekalan air bersih berpuluh tahun bila dah dapat cuma bertahan empat hari sahaja,” katanya. Tambah Bob, projek membina pam air dan saluran paip daripada sumber galian bawah tanah untuk perkampungan Orang Asli tersebut dianugerahkan kepada syarikat Rossington Consolidated Sdn Bhd (RCSB) pada 27 Julai 2009 melibatkan perkampungan Orang Asli seluruh Pahang dengan jumlah peruntukan sebanyak RM113.8 juta. Projek tersebut menerima peruntukan di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah (KPLBW). Dalam Laporan Ketua Audit Negara yang terbaru turut menyebut tentang kelemahan syarikat RCSB ini untuk menyiapkan projek bekalan air luar bandar. Sementara itu Menteri KPLBW Datuk Shafie Apdal dalam kenyataan medianya disiarkan dalam TV3 pada 6 Februari lepas, berkata kementeriannya telah membuat pembayaran penuh kepada RCSB. Jelas Bob, sebelum itu pihak RCSB telah menafikan mereka tidak membuat bayaran kepada subkontraktor seperti yang disiarkan dalam TV9 pada 31 Januari dan New Srraits Times (NSTP).

Terkilan, 'Semua Pihak' Kini Cuba Lepas Tangan

“Persoalannya sekarang kenapakah subkontraktor mendakwa mereka tidak dibayar lalu memusnahkan paip-paip air yang telah dipasang sekali gus menganiaya penduduk? “Sebab itu kita mahu SPRM siasat di mana tirisnya kerana peruntukan ini melibatkan wang negara dan kementerian yang terlibat tidak berlepas tangan dan tanggungjawab mereka sepatutnya memantau projek dan syarikat yang dilantik. “Sekarang penduduk kampung yang dahagakan kemajuan dan keceriaan untuk menikmati air yang bersih tidak kesampaian disebabkan perbalahan antara kontraktor hanya kerana ketiadaan pemantauan daripada kementerian,” katanya. Tambahnya, laporan telah dibuat di Balai Polis Bera dan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) minggu lalu walaupun dilarang oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Kemayan. Sementara itu Exco PAS Pusat Mazlan Aliman (foto) yang turut mengiringi penduduk, menganggap perbuatan memecah dan memusnahkan paip air sebagai harta awam adalah khianat dan pecah amanah. “Bagi saya yang paling utama dipersalahkan ialah Kementerian Luar Bandar kerana tidak bertanggungjawab sehingga berjuta-juta wang rakyat dibazirkan begitu saja dan inilah akibatnya apabila projek diagihkan kepada kroni. “Saya diberitahu untuk baiki kerosakan di Kuala Serting saja perlukan wang sebanyak RM2.1 juta. Jadi berapa banyak lagi wang yang perlu dihabiskan hanya kerana kelemahan kerajaan? “Yang pelik lagi, pihak berkuasa negeri seperti JBA dan Jakoa berkata pihak mereka tidak mengetahui tentang projek tersebut. Jadi siapa yang nak bertanggungjawab terhadap isu ini ?” soalnya.

[Apa yang berlaku kepada penduduk orang asli di Bera ini sungguh memalukan. Tidak wajar projek yang telah disiapkan tiba-tiba di musnahkan gara-gara pihak terbabit tidak mendapat bayaran sepenuhnya daripada kontraktor. Soalnya, jika benar tiada bayaran maka ke mana pergi wang tersebut?. Ini, adalah satu lagi bukti penyelewengan yang berlaku di depan mata kita sebenarnya. Tidak perlu ada ugutan oleh pihak yang berkenaan kerana orang asli harus bangkit untuk mempertahankan hak mereka. Jangan biarkan diri mereka terus diperkotak katikkan oleh kerajaan yang memerintah buat selamanya. Kini, tibalah masanya untuk mereka mengajar dan menghukum kerajaan yang zalim dan tidak berperikemanusiaan seperti ini. Tindakan yang terjadi adalah satu penganiayaan kepada masyarakat orang asli. Ikuti kupasan lanjut isu ini di sini. Lakukanlah perubahan dalam pilihanraya umum ke-13 akan datang ]

3 Komen Skrg, Sila Berikan Komen Anda Di Sini:

Awanama berkata...

INILAH PADAH/JADINYA JIKA, MAIN-CONT. PERAP DUIT/LENGAH2, TAK BAYAR KE SUB-CONT.
SUB-CONT. TU MAU HIDUP, DAH LA BARANG SEMUA SUB YG. BELIKAN.. MAIN-CONT GOYANG KAKI, DUIT DAPAT, SENYAP!!.
NASIB BAIK, SUB-CONT. TU BAIK JUGAK.. JIKA DIA BUAT MACAM KES PEGUAM PATHMANATHAN TU,..WASSALAM KAMU!!
SO.. PIHAK BERWAJIB/KEMENTERIAN KENA ADIL JUGAK PEKARA INI, KENA PANTAU.. INI RATUS JUTA PUNYA PROJEK WOW!!. TAKKAN SUB-CONT. TAK MASUK MEETING & MENGADU PERKARA INI!!
MESTI ADA SESUATU YG TAK KENA.. CUBA SIASAT!!
NIE PROJEK NEGO...!! UNTONG BANYAK WOOO!!! MAIN-CONT OLANG PEKAN, MAA!! NAJIB PUNYA OLANG MAA!! SELURUH MALAYSIA KASI SAPU,MAA!!
GUA PUN..KALU TALAK BAYAR.. GUA SEMUA PUN KASI ANGKUT ITU SEMUA BESI2, PAIP2, ITU TANGKI TIUB SAMA MESIN SATU KALI MAA!! ITU PELIGI TIUB PUN GUA TARUK MINYAK ITAM MAA!! KASI ABIS MAA!!!
LAIN KALI... ITU MAIN-CONT. KASI JUMPA/CHALI "SME FACTORS" LA, KALU SUSAH2 MAU BAYAR.. ITU DIA BOLEH TOLONG, BUKAN ALONG PUNYA MAA!!!... TAPI SIKIT BAWAH, KALU TALAK BAYAR MAA!!

Awanama berkata...

INI DAH JADI KES BERAT/SERIUS..
SPRM- KENA BERTINDAK CEPAT.
SIASAT DARI AKAR UMBI SBB. PROJEK NIE NEGO & MONOPOLY DAH HAMPIR MASUK PULUH TAHUN DAH.
BAGILAH ORG LAIN MERASA JUGAK, MUAK LA DIA. SBB TU JUAL MAHAL & DAPAT DUIT SUSAH BAYAR.
SENANG BAYAK KONTRAKTOR MACAM NI, ATAS ANGIN SAJA.
TABEK PADA SPRM- KENDALI KES INI.

Awanama berkata...

Yg mana nama con mesti negatif..maincon+subcon = conman.
Duit habis kerja tak siap, pelanggan dapat kerja cincai. Kerajaan terpaksa keluar duit lagi repair. Bila budaya Melayu ni nak berubah wahai con con yg ada di luar sana.

PERINGATAN: KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM BLOG INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]