script data-ad-client="ca-pub-8413987413612695" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">
Selamat Hari Kebangsaan Dan Hari Malaysia 2026 | Rapatkan Ukhwah Eratkan Sillaturrahim | Terima Kasih Kerana Berkunjung Ke Sini, Sila Datang Lagi

..............................

Hits Pelawat PDO Mulai 31.08.2008

Isu Tasik Chini: Kerajaan Pahang Yakin Penuhi Kriteria 'Di Tetapkan' UNESCO September Ini !

 

KUANTAN - Semua usaha bagi memulihara Tasik Chini, dekat Pekan, Pahang sudah dilakukan kerajaan negeri sejak Ogos tahun lalu.

Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail, berkata kerajaan negeri yakin semua proses pemuliharaan kawasan di sekitar tasik itu dapat disiapkan sebelum 30 Sept ini untuk melalui proses penilaian semula oleh Pertubuhan Pendidikan Kebudayaan dan Saintifik Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

"Kita dah mula ni dari... kita dah wartakan hutan simpan Tasik Chini, kita buat tambahan (hutan simpan) dan kita hijaukan kawasan itu dah 80 peratus.

"Mana-mana kawasan hakisan yang mendap, kita dah perbaiki dan telah siap sebanyak 1.75 kilometer.

"Kerajaan negeri juga melibatkan masyarakat Orang Asli melalui program buy back guarantee, maknanya benih pokok-pokok tu kita beli dan kita tanam semula," katanya pada sidang media selepas persidangan Dewan Undangan Negeri Pahang, di Kuantan, hari ini.

Tambah Wan Rosdy kerajaan negeri tetap berusaha supaya pengiktirafan Unesco ke atas Tasik Chini dikekalkan.

Justeru katanya kerajaan sangat berharap kerja pemuliharaan berkenaan dapat diselesaikan sebelum tarikh ditetapkan Unesco.

Merujuk kepada laporan UNESCO yang dibentangkan di Majlis Penyelarasan Antarabangsa Program Manusia dan Biosphere (MAB) Unesco pada Sept tahun lalu, kerajaan Pahang dan Malaysia diminta menghantar pelan terperinci untuk rizab biosfera Tasik Chini sebelum 30 Sept tahun ini.

Laporan itu perlu menyertakan pengezonan kawasan yang dikemas kini dengan "mengekalkan tiga fungsi rizab biosfera".

Pengiktirafan Tasik Chini berkeluasan 6,922.97 hektar sebagai tapak rizab biosfera dunia berisiko ditarik balik jika gagal memenuhi kriteria ditetapkan Unesco.

Status rizab biosfera UNESCO Tasik Chini mendapat perhatian selepas Malaysiakini pada 23 Julai lalu melaporkan status itu kini dalam penelitian dan penemuan awal tidak menggalakkan.

Menurut tinjauan berkala pertama Unesco mengenai Tasik Chini, tasik itu tidak lagi memenuhi kriteria untuk menjadi sebahagian daripada Rangkaian Rizab Biosfera Dunia (WNBR) mereka.

Tasik Chini adalah tapak biosfera pertama di Malaysia mendapat pengiktirafan Unesco diikuti Banjaran Crocker, Sabah (2014) dan Bukit Bendera, Pulau Pinang September tahun lalu. #sumber

Share:

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]
PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN

Translate

Kunjungan Pelawat

Tukaran Matawang Asing

USD MYR CHARTS

Arkib Blog

Artikel Terkini

PAS Mahu Pertahankan Semua Kerusi DUN Dan Parlimen Yang Dimenangi Pada PRU15 Lalu Di Negeri SG4, Sasar Pahang, Perak Dan Selangor

PENGKALAN CHEPA: PAS mahu mempertahankan semua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen yang dimenanginya pada Pilihan Raya Umum ke-1...

Media Pilihan

Blogger Pahang

PDO. Dikuasakan oleh Blogger.