script data-ad-client="ca-pub-8413987413612695" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">
Selamat Hari Kebangsaan Dan Hari Malaysia 2026 | Rapatkan Ukhwah Eratkan Sillaturrahim | Terima Kasih Kerana Berkunjung Ke Sini, Sila Datang Lagi

..............................

Hits Pelawat PDO Mulai 31.08.2008

Sumbangan Wang 'Orang Awam' Kepada Pengundi Tiada Kaitan 'Calon Atau PAS' !

 

KUALA LUMPUR - Ketua Penerangan PAS, Khairil Nizam Khirudin berkata sumbangan orang awam kepada pengundi semasa pilihan raya tiada kaitan dengan calon PAS atau parti itu.

Dia berkata demikian bagi mengulas kenyataan presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang membidas Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang kerana menyifatkan pemberian wang tunai ketika pilihan raya sebagai ‘sedekah’.

Menurut Khairil, Abdul Hadi ketika menjawab soalan media menyebut bahawa undang-undang pilihan raya tidak membenarkan calon dan wakil calon memberikan sumbangan kepada pengundi tetapi jika ada individu atau orang awam hendak memberikan sumbangan, ia terpulang kepada mereka sendiri.

"Adapun sumbangan orang awam tersebut tiada kaitan dengan calon, wakil calon atau PAS sebagai sebuah parti yang bertanding," katanya.

Menurutnya, PAS tidak pernah mengamalkan sebarang bentuk politik wang atau sogokan ketika pilihan raya.

"Adalah ditegaskan PAS tidak pernah mengamalkan sebarang bentuk politik wang atau sogokan rasuah kepada pengundi, berbanding pihak lain yang terkenal dengan amalan politik wang sama ada dalam pemilihan parti mahupun pilihan raya, dan tiada keabsahan moral untuk membangkitkan perkara ini,” katanya.

Kelmarin Abdul Hadi dilapor mempertahankan pemberian wang tunai semasa pilihan raya dan mendakwanya sebagai sedekah serta tidak melanggar peraturan pilihan raya.

"Ikut undang-undang pilihan raya, calon atau wakil calon tak boleh bagi, orang awam nak bagi sedekah terpulang kepada dia,” katanya dipetik sebuah portal berita.

Kenyataan itu dibidas Ahmad Zahid yang menyifatkan ahli parlimen Marang itu sebagai ‘hipokrit’.

“Kalau dia buat (dipanggil) sedekah, kalau kita (buat) dipanggil rasuah,” kata Ahmad Zahid. #sumber

Share:

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN
[ Klik DI SINI Untuk Belajar Membaca Al-Quran Digital Online ]
PERINGATAN: PDO TIDAK BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP KOMENTAR YANG DI BUAT DALAM PORTAL INI. IA ADALAH PANDANGAN PERIBADI PEMILIK AKAUN BERKENAAN DAN TIDAK SEMESTINYA MENGGAMBARKAN PENDIRIAN KAMI. SEGALA RISIKO AKIBAT KOMEN YANG DISIARKAN MENJADI TANGGUNGJAWAB PEMILIK AKAUN TERBABIT. HARAP MAKLUM ~ ADMIN

Translate

Kunjungan Pelawat

Tukaran Matawang Asing

USD MYR CHARTS

Arkib Blog

Artikel Terkini

PAS Mahu Pertahankan Semua Kerusi DUN Dan Parlimen Yang Dimenangi Pada PRU15 Lalu Di Negeri SG4, Sasar Pahang, Perak Dan Selangor

PENGKALAN CHEPA: PAS mahu mempertahankan semua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen yang dimenanginya pada Pilihan Raya Umum ke-1...

Media Pilihan

Blogger Pahang

PDO. Dikuasakan oleh Blogger.